Francouzský třešňový pletenec recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- 1 kapka olej 1 lžička sůl 1 špetka sůl 1 špetka sůl 1 ks vejce 1 ks vejce 225 g máslo 2 lžíce máslo 3 lžíce rum 1 lžíce mléko 0,25 hrnků voda 0,25 hrnků voda 1 lžíce med 0,33 hrnků cukr krupice 0,5 hrnků cukr krupice 0,5 hrnků cukr krupice 340 g tvaroh tučný 340 g čokoláda na vaření 3 lžíce cukr moučka 1 hrnek cukr moučka 28 g kvasnice 1 špetka kardamon 1 balíček vanilkový cukr 420 g hladká mouka 0,25 hrnků zakysaná smetana 1 lžíce citronová kůra 1 lžíce citronová kůra 0,25 hrnků mandlové plátky 2 lžíce pomerančová kůra 2 ks velké vejce 0,33 hrnků nasekané mandle 0,25 hrnků pomerančová šťáva 2 hrnky vypeckované třešně 0,5 hrnků plnotučné mléko 2 lžíce třešňový likér 2 lžíce třešňový likér 4 lžíce třešňový likér
Postup Francouzský třešňový pletenec
Postup přípravy receptu
-
Smícháme mouku a sůl. Zahřejeme mléko a nalijeme jej do misky a rozdrolíme do něj droždí, necháme 5 minut stát, pak rozšleháme, dokud se zcela nerozpustí. Smícháme naběhlé kvasnice, cukr, pomerančovou kůru, kardamom, vanilkový cukr, vejce a pomerančový džus. Dobře promíchejte. Přidáme 390g mouky po troškách. Vše dobře prohněteme do hladka. Pokud je těsto lepkavé, přidáme trochu mouky. Přeneste těsto na lehce pomoučený plech a vytvarujte do obdélníku (1 cm tlustý). Zakryjte fólií a vložte do chladničky na 30 minut
Vymícháme máslo a zbylou mouku dohladka a necháme stát při pokojové teplotě
Vyjmeme těsto z lednice a vyválíme do obdélníku cca 45 x 33 cm a 0,6 mm silný. Těsto může být lepkavé, takže ruce můžeme posypat moukou. Rozetřeme máslo rovnoměrně na střed a pravou třetinu obdélníku. Přeložíme levý okraj obdélníku doprava, levý okraj tedy bude pokrývat polovinu plochy natřené máslem. Přeložíme pravou třetinu obdélníku přes centrální třetinu. Do spodního levého kraje uděláme značku třeba prsty. Položíme těsto na plech, zabalíme do fólie a necháme v lednici 30 minut
Těsto vyndáme z lednice a opět vyválíme obdélník 45 x 33 cm a 0,6 mm silný. Složíme levou třetinu obdélníku přes centrální třetinu a pravou třetinu přes centrální třetinu. Opět dáme do chladničky na 30 minut
Takto těsto překládáme ještě dvakrát
Na čokoládovou náplň 1 nastrouháme najemno čokoládu a všechny ingredience smícháme dohromady. Poté směs klademe na folii a zabalíme do podlouhlého tvaru salámu. Uložíme do lednice
Na tvarohovou náplň 2 všechny ingredience smícháme dohromady a poté směs klademe na folii a zabalíme do podlouhlého tvaru salámu. Uložíme do lednice
Na třešňovou náplň 3 smíchejte cukr, likér, rum a vodu. Přiveďte k varu. Přidejte třešně. Snižte teplotu a vařte 3 minuty za stálého míchání. Odstavíme z plotny, přikryjeme pokličkou a necháme odstát 1 hodinu
Na sirup všechny ingredience svaříme do zhoustnutí
Těsto vyndáme z lednice, necháme trochu roztát a poté vyválíme na pomoučeném vále do obdélníku 38 x 50 cm a 0,6 mm tlustý. Plech vyložíme pečícím papírem a umístíme na něj vyválený obdélník. Obdélník rozdělíme podélně na dva obdélníky. Do každé podlouhlé strany obdélníku uděláme paralelně řezy asi 11 cm dlouhé (každá dluhá strana obdélníků bude vypadat jako hřeben). Poté do středů obdélníku pokládáme vedle sebe čokoládovou a tvarohovou náplň. Na tyto náplně navršíme třešňovou náplň a posypeme nasekanými mandlemi. Aby náplně nevytekly, přehneme konce obdélníků přes náplně. Poté každý 11ti cm řez překládáme přes sebe, jako když pleteme cop jen ze dvou pramenů
Smícháme vejce s mlékem a lehce pletence potřeme. Hotové pletence necháme ještě 2 hod vykynout. Poté vložíme do předehřáté trouby a pečeme na 200°C 10 min. Pak plech otočíme, aby se upekly pletence rovnoměrně, snížíme teplotu na 180°C a pečeme dalších 15- 20 min dozlatova. Vyndáme z trouby, necháme 5 min odstát a potíráme sirupem
Na polevu smícháme všechny ingredience a dobře promícháme. Pokud je konzistence polevy moc hustá, přidáme vodu
Vychladlé pletence jemně postříkáme polevou a posypeme opraženými plátky mandlí
Recept na Francouzský třešňový pletenec je náročný, ale opravdu stojí za to!