Slaný koláč na francouzský způsob recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 50 g slanina 3 stroužky česnek olej sůl 3 ks vejce 1 ks žloutek 100 ml mléko 200 ml šlehačka mletý pepř 220 g hladká mouka 100 ml zakysaná smetana 1 ks červená paprika 1 ks žlutá kapie 150 g strouhaný sýr 1 lžíce nasekaná pažitka 1 lžíce mléko nebo voda 1 ks velká červená cibule 125 g máslo nebo rostliný tuk 150 g vařený uzený jazyk nebo šunka
Postup Slaný koláč na francouzský způsob
Postup přípravy receptu
-
Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka. Papriky omyjeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na proužky. Vařený uzený jazyk nebo šunku nakrájíme na kostičky. Slaninu pokrájíme na velmi jemné kousky. Tvrdý sýr nastrouháme. Nasekáme pažitku a utřeme česnek se solí a pepřem
Z mouky, žloutku, másla a mléka vyválíme těsto, kterým vyložíme vymazanou koláčovou formu o průměru 26 cm. Těsto na dně propícháme vidličkou, aby se nenafouklo
Připravíme náplň. Na malém množství oleje rozškvaříme slaninu a na ní necháme lehce zesklovatět cibuli. Směs přendáme do misky a necháme vychladnout. Potom přidáme uzeninu, papriky a sýr. Vše promícháme
Zálivka: Rozšleháme vejce, obě smetany, mléko, přidáme utřený česnek a vmícháme sekanou pažitku
Formu s těstem vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 15 minut při teplotě 200 °C. Potom formu vyjmeme a na korpus vložíme náplň, kterou přelijeme zálivkou. Vrátíme do trouby a pečeme ještě asi 40 - 50 minut, dokud náplň neztuhne a zrůžoví
Slaný koláč na francouzský způsob podáváme teplý se zeleninovým salátem. Výborný je i studený k vínu nebo pivu.