Francouzský tvarohový koláč recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- 1 špetka sůl 3 ks vejce 150 g máslo 1 ks žloutek rozinky 3 lžíce voda 500 g tvaroh 120 g cukr krupice 50 g cukr moučka 1 lžička citronová kůra 1 lžička citronová kůra 250 g polohrubá mouka tuk na vymazání citronová šťáva hrubá mouka na vysypání broskev 1 špetka mletá vanilka
Postup Francouzský tvarohový koláč
Postup přípravy receptu
-
Z mouky, změklého másla, cukru moučka, žloutku, vody, lžičky citronové kůry a soli připravíme těsto a necháme ho ztuhnout v lednici zhruba 30 minut. V míse si rozmícháme tvarohy, vejce, krupicový cukr, vanilku, citronovou šťávu, lžičku citronové kůry a můžeme přidat i rozinky
Formu na koláč vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Máte-li formu jako já ze dvou dílů, možná vám bude chtít vytéct trochu másla. Proto jsem si ustřihla větší kus pečícího papíru a podél formy jsem ho ohnula po stranách. Vytvořila jsem si takovou misku, kterou položíme do trouby, na ni přijde forma. Vyjmeme z lednice těsto, které je velmi poddajné. Vyložíme ho do formy až po okraj. Na těsto vlijeme tvarohovou směs. Nahoru můžeme naskládat broskve
Formu s koláčem vložíme do trouby vyhřáté na 160 °C. Ne víc, jinak by nám koláč vyběhl. Tvarohový koláč pečeme zvolna hodinu. Máme-li po hodině kraje těsta bílé, přidáme na 180 °C a pečeme dalších 15 minut tak, aby bylo těsto dozlatova. Vyjmeme a necháme úplně vychladnout. Koláč je nejlepší, když zůstane den v lednici
Francouzský tvarohový koláč nakrájíme a podáváme jako jemný a chutný zákusek ke kávě nebo čaji.