Šulánky s mákem podle Šárky recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

olej
1 sklenka olej
1 lžička sůl
sůl
2 ks vejce
1 kg brambory
3 lžíce cukr moučka
2,5 hrnky polohrubá mouka
2 - 3 lžíce švestková povidla
0,5 hrnků mletý mák

Postup přípravy receptu

  1. Brambory uvaříme ve slupce doměkka a necháme je vystydnout. Potom brambory oloupeme a nastrouháme nahrubo. Osolíme nastrouhané brambory, přidáme vejce a polohrubou mouku. Těsto zpracujeme a podle potřeby přidáme mouku nebo ještě jedno vejce

  2. Těsto si rozdělíme na několik dílů, ze kterých si vyválíme válečky tlusté jako malíček. Válečky potom rozřezáváme na malé kousky, které jednotlivě ušouláme

  3. V hrnci si přivedeme k varu osolenou a trošku olejem omaštěnou vodu, do které vložíme várku šulánků a vaříme, dokud nevyplavou na hladinu

  4. Na plech, na který budeme uvařené šulánky vyndávat, si dáme cukr moučka, mletý mák, trochu oleje a rozpuštěná povidla (asi 2 - 3 lžíce). Každou uvařenou várku promícháme a popřípadě dodáme mák nebo cukr

  5. Šulánky s mákem podle Šárky podáváme jako chutné sladké jídlo při různých příležitostech.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!