Jemné zeleninové risotto recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 1 hrneček hrášek 1 - 2 špetky sůl 50 g máslo 1 ks cibule 1 - 2 špetky tymián 1 hrneček mrkev 1 l zeleninový vývar 300 g rýže arborio
Postup Jemné zeleninové risotto
Postup přípravy receptu
-
Hrášek použijeme mražený, mrkev oškrábeme a nakrájíme na kostičky. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Zeleninový vývar použijeme předem připravený, v nejhorším případě můžeme použít z kostky, já používám bujon ze zdravé výživy
V hrnci rozehřejeme 30 g másla, vsypeme cibuli a smažíme asi 5 minut na mírném ohni do zezlátnutí. Pak přisypeme mrkev s hráškem, malinko osolíme, zeleninu orestujeme, přidáme rýži, tymián a podlijeme půlkou vývaru. Vaříme za velmi častého míchání do vsáknutí vývaru, pak trochu vývaru přidáme a postup opakujeme, dokud nevyčerpáme všechen vývar. Poté už jen risotto za stálého míchání dovaříme doměkka. Rýže arborio je hotová za cca 20 - 25 minut. Na závěr jemné zeleninové risotto zjemníme zbývajícím kouskem másla a dochutíme solí (u dětí velmi opatrně)
Jemné zeleninové risotto podáváme jako lehký oběd či večeři.