Hrnkový mřížkový koláč recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- 1 ks vejce 1 sklenice marmeláda 1 balíček prášek do pečiva 0.5 hrnků cukr moučka 1,5 hrnek hladká mouka 1 hrnek polohrubá mouka tuk na vymazání 1 kelímek bílý jogurt 1 kostka tuk na pečení 70%
Postup Hrnkový mřížkový koláč
Postup přípravy receptu
-
Do mísy na těsto vsypeme mouku s práškem do pečiva a promísíme. Přidáme cukr, na kostky nakrájený rozměklý tuk, vejce a jogurt. Suroviny zpracujeme na těsto
Na pomoučněném vále si oddělíme třetinu těsta na mřížkování, zbytek rozválíme a přeneseme na tukem vymazaný plech (stačí vymazat obalem od použité kostky tuku)
Na těsto vyklopíme marmeládu, kyselejší je pak na koláči chuťově výraznější, a stěrkou rozprostřeme na celou plochu cca 1cm od okraje
Oddělenou třetinu těsta vyválíme a rádýlkem si uděláme proužky, z nich vytvoříme mřížkování
Hrnkový mřížkový koláč pečeme asi 20 minut ve vyhřáté troubě na 180 - 200 °C dozlatova
Hrnkový mřížkový koláč rozkrájíme na kostky a podáváme k čaji.