Jablečný hrnkový koláč recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- 0,5 hrnků olej 1 špetka sůl 3 ks vejce 1 hrnek mléko 5 ks jablko 1 hrnek cukr krupice 1 balíček vanilkový cukr 2 hrnky polohrubá mouka tuk na vymazání 1 kelímek smetana ke šlehání 1 hrst mandlové lupínky 1 balíček kypřící prášek do pečiva mouka na vymazání
Postup Jablečný hrnkový koláč
Postup přípravy receptu
-
Smícháme polohrubou mouku, cukr krupici, kypřící prášek do pečiva, vanilkový cukr a špetku soli. Poté přidáme mléko, olej, vejce a důkladně promícháme. Na míchání můžeme použít elektrický šlehač. Jablka oloupeme a nakrájíme na plátky
Těsto vlijeme do tukem vymazaného a moukou vysypaného koláčového plechu. Těsto poklademe měsíčky jablek
a posypeme lupínky mandlí. Pokud jsou jablka kyselejší, pocukrujeme jablka na povrchu
Plech s těstem vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 25 - 30 minut. Během pečení kontrolujeme stav těsta špejlí
Po vyjmutí z trouby na zlatavý povrch koláče nalijeme šlehačku. Počkáme, až se šlehačka vsákne a koláč trochu zchladne. Až poté nakrájíme koláč na porce
Jemný jablečný hrnkový koláč podáváme jako chutný moučník ke kávě nebo čaji.