Dýňovo-mrkvová polévka s tymiánem recept
Apetit Recepty polévkySuroviny na recept
- 1 - 2 stroužky česnek 2 špetky sůl 2 lžíce máslo 1 ks cibule 1 - 2 snítky tymián 1,5 l voda 4 - 5 ks karotka 2 ks mrkev 1 - 2 lístky bobkový list 1 - 2 špetky mletá skořice 1 špetka muškátový oříšek 1 - 2 špetky drcený kmín mletý barevný pepř 1 ks dýně hokaido
Postup Dýňovo-mrkvová polévka s tymiánem
Postup přípravy receptu
-
Dýni omyjeme, rozkrojíme a vydlabeme. Nakrájíme ji na menší kostky, stejně tak oškrábanou mrkev. Dýni použijeme menší, mrkev střední velikosti. Cibuli oloupeme a nakrájíme nahrubo, česnek oloupeme
Ve velkém hrnci rozehřejeme máslo a cibulku na něm osmahneme. Přidáme česnek, dýni a mrkev a za častého míchání necháme krátce orestovat a rozvonět. Zasypeme mletou skořicí, opět orestujeme, zalijeme vodou a přidáme veškeré další koření, bylinky a sůl. Povaříme cca 15 minut do změknutí zeleniny. Poté vyndáme bobkový list a tyčovým mixérem polévku rozmixujeme
Ve vedlejším kastrolku si povaříme mrkev nakrájenou nadrobno. Stačí 5 minut, aby byla na skus. Psáno jako příloha. Tuto mrkev po uvaření scedíme a vmícháme do rozmixované polévky. Nakonec dochutíme tymiánem, podle potřeby osolíme, opepříme a promícháme
Dýňovo-mrkvová polévka s tymiánem chutná samotná, ale kdo potřebuje, doplní ji krutonky, nebo přikusuje bílou bagetku.