Dýňový chléb s dýňovými semínky recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

50 g cukr
1 lžička sůl
30 g máslo
50 ml mléko
2 ks hřebíček
20 g zázvor
42 g kvasnice
400 g dýně
50 g dýňová semínka
2 lžičky mletá skořice
5 lžic dýňový olej

Postup přípravy receptu

  1. Máslovou dýni oloupeme, rozkrojíme, vydlabeme semínka a dýni nakrájíme na menší kostičky. Nakrájenou dýni vložíme do hrnce, přidáme 100 ml vody, mletou skořici, hřebíček, nastrouhaný zázvor a vaříme asi 10 minut. Hřebíčky z dýně potom vybereme a dýni ručním mixérem rozmixujeme

  2. Do mísy prosejeme mouku a ve středu uděláme důlek. Do důlku přidáme droždí promíchané ve vlažném mléce s troškou mouky a cukrem. Necháme vzejít asi 10 minut. K mouce přidáme dýni, sůl, olej a zbytek cukru. Promícháme a necháme odstát dalších 20 minut. Dýňová semínka nasekáme na hrubo. Polovinu semínek přidáme k těstu, které propracujeme

  3. Těsto vložíme do tukem vymazaného srnčího hřbetu (délka 30 cm), pokapeme vodou a posypeme zbytkem dýňových semínek. Těsto necháme odpočinout 15 minut. Dýňový chléb pečeme 25 - 35 minut dozlatova v troubě vyhřáté na 185 °C

  4. Dýňový chléb s dýňovými semínky je chutný například s čajem

  5. Foto: Thinkstock.com


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!