Dýňový chléb s dýňovými semínky recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- 50 g cukr 1 lžička sůl 30 g máslo 50 ml mléko 2 ks hřebíček 20 g zázvor 42 g kvasnice 400 g dýně 50 g dýňová semínka 2 lžičky mletá skořice 5 lžic dýňový olej
Postup Dýňový chléb s dýňovými semínky
Postup přípravy receptu
-
Máslovou dýni oloupeme, rozkrojíme, vydlabeme semínka a dýni nakrájíme na menší kostičky. Nakrájenou dýni vložíme do hrnce, přidáme 100 ml vody, mletou skořici, hřebíček, nastrouhaný zázvor a vaříme asi 10 minut. Hřebíčky z dýně potom vybereme a dýni ručním mixérem rozmixujeme
Do mísy prosejeme mouku a ve středu uděláme důlek. Do důlku přidáme droždí promíchané ve vlažném mléce s troškou mouky a cukrem. Necháme vzejít asi 10 minut. K mouce přidáme dýni, sůl, olej a zbytek cukru. Promícháme a necháme odstát dalších 20 minut. Dýňová semínka nasekáme na hrubo. Polovinu semínek přidáme k těstu, které propracujeme
Těsto vložíme do tukem vymazaného srnčího hřbetu (délka 30 cm), pokapeme vodou a posypeme zbytkem dýňových semínek. Těsto necháme odpočinout 15 minut. Dýňový chléb pečeme 25 - 35 minut dozlatova v troubě vyhřáté na 185 °C
Dýňový chléb s dýňovými semínky je chutný například s čajem
Foto: Thinkstock.com