Estonský kringel recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- 0,25 lžiček sůl 1 ks vejce 1 ks vejce 4 lžíce cukr krystal 6 lžic cukr krystal 1 lžíce slunečnicový olej 3 lžičky mletá skořice 1 ks vaječný žloutek 200 ml vlažné mléko 3 lžíce hnědý cukr 30 g čerstvé droždí 600 g hladká mouka extra speciál 00 1 lžička cukr krystal do kvásku 100 ml neochucený řecký jogurt 80 g čerstvé rozpuštěné vlažné máslo
Postup Estonský kringel
Postup přípravy receptu
-
Do mísy dáme prosátou mouku promíchanou s cukrem a solí, přidáme vejce, jogurt, žloutek a suroviny na kvásek - čerstvé droždí, vlažné mléko a lžičku cukru krystal - trvá asi 15 minut, než vykyne. Přidáme rozpuštěné máslo a zpracováváme všechno důkladně rukama na poloměkké hladké těsto, dokud se nezačnou tvořit bubliny - asi 10 minut. Těsto přikryjeme čistou utěrkou a necháme v teple kynout asi 1 hodinu
Těsto na pomoučněné desce rozdělíme na přibližně stejné poloviny a ještě jednou ho rukama zlehka propracujeme. Těsto trošku lepí, je třeba ho podsypávat jemně moukou při dalším zpracování, jinak je pružné a velmi dobře se s ním pracuje
Každý díl vyválíme na pomoučněné desce do tvaru obdélníka asi 30 x 50 cm o tloušťce 1 mm. Kdo má dostatečně velkou desku, nemusí dělit těsto na poloviny, ale rozválí ho na jeden velký obdélník a potom stočí do jednoho dlouhého závinu. Já jsem musela dělat dva záviny
Vyválené těsto potřeme olejem tak, že po obvodu vynecháme volný pás o šířce asi 2,5 cm. Na potřenou část olejem rozetřeme cukr smíchaný se skořicí. Náplň můžeme udělat i smícháním změklého másla se skořicovým cukrem. Kterou možnost zvolíte, to už nechávám na Vás. Těsto stočíme do závinu tak, aby spoj zůstal dole. Stejně to uděláme s druhou částí těsta. Záviny z vrchu nařežeme ostrým nožem do hloubky, asi do poloviny, přitom oba konce necháme spojené - v úseku asi 3 cm
V původním receptu se jeden dlouhý závin přeřeže na polovinu úplně až dole po celé délce, potom se jen v polovině ohne a splete. Já jsem musela splétat z dvou kusů, což na celkovou délku je vlastně stejné, jen jsem konce musela spojit. Na horním konci spojíme oba otevřené záviny stlačením a spleteme do jednoduchého vrkoče ze dvou pramenů. Právě nařezání a otevření závinů tvoří při splétání krásně barevné rýhování koláče
Oba konce spleteného vrkoče spojíme do kruhu. V místě spojení kruhu těsto stlačením spojíme tak, aby spoj byl dole. Hotový kringel - kruh (věnec) přeneseme na plech vystlaný pečícím papírem. Koláč potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme hnědým cukrem a necháme ho ještě 20 minut kynout
Pečeme asi 20 minut v troubě vyhřáté na 170 °C, až cukr na povrchu pěkně zkaramelizuje do hněda. Během pečení celý byt úžasně voněl skořicí a karamelem. Estonsky kringel má krásně nadýchanou pórovitou strukturu, je jemný, lehký jako papír a nádherně voňavý. Estonsky kringel je vynikající ke kávě, kakau i čaji. Je velmi rozšířený v Europě a v posledním čase i u nás a už se nepeče jen na Vánoce, i když jde o sváteční koláč
Estonsky kringel je původně skandinávské pečivo, které se rozšířilo ze Švédska, Norska a Dánska do Estonska, Holandska, Německa a jinde díky římsko-katolickým kněžím ve 13. století. Původně šlo o slané pečivo, až později se dělalo na sladko. Jde o proplétaný koláč ve tvaru kruhu
Nejčastěji se plní skořicí, různými ořechy, rozinkami, mákem i kakaem. Může se připravit z kynutého anebo lístkového těsta. Nejznámější je právě pod názvem Estonský kringel. Jde o typické vánoční pečivo, má mnoho variant a peče se nejen na Vánoce. Zkuste si ho upéct i vy doma, není to těžké a výsledek se vám bohatě odmění.