Piškotová mramorovaná bábovka recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- 1 špetka sůl 6 ks vejce 3 lžičky kakao 6 lžic mléko 6 lžic cukr moučka 6 lžic slunečnicový olej 1 balíček vanilkový cukr 1 ks citronová kůra 6 lžic polohrubá mouka 1 balíček kypřící prášek do pečiva máslo na vymazání polohrubá mouka na vysypaní
Postup Piškotová mramorovaná bábovka
Postup přípravy receptu
-
V míse smícháme mouku s práškem do pečiva. Vaječné žloutky oddělíme od vaječných bílků. Bílky vyšleháme se špetkou soli na tuhý sníh. K vaječným žloutkům přidáme nastrouhanou citronovou kůru, cukr moučka, vanilkový cukr a vyšleháme do bílé pěny, do které po lžících postupně zašleháme studené mléko a potom olej
Postupně po lžících vmícháme mouku s práškem do pečiva, nikdy ne najednou všechno, aby bábovka nebyla těžká, ale lehoučká a nadýchaná. Na závěr zlehka vmícháme sníh z bílků a odebereme asi jednu třetinu těsta, do které vmícháme kakao
Bábovkovou formu vydatně vymažeme čerstvým máslem a vysypeme moukou. Na spodek formy dáme světlé těsto, na světlé těsto lžící rozdělíme polovinu kakaového těsta, znovu dáme světlé těsto a na světlé těsto rozdělíme kakaové těsto. Pomocí jehlice kolem dokola uděláme do hloubky několik hlubokých vpichů, vytáhneme jehlicí tmavé těsto nahoru a uzavřeme zbylým světlým těstem
Naplněnou bábovkovou formu vložíme do trouby vyhřáté na 170 °C a pečeme asi 50 až 60 minut. Upečenou bábovku vybereme a necháme ve formě chladnout ještě asi 10 minut. Potom bábovku vyklopíme na mřížku a necháme vychladnout
Piškotovou mramorovanou bábovku přeložíme na podnos a posypeme cukrem moučka prosátým přes husté síto. Bábovku pokrájíme na porce a servírujeme k dobré kávě, horkému kakau nebo čaji.