Tradiční estonský kringel recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- 1 lžíce cukr 1 špetka sůl 1 ks vejce 30 g máslo 50 g máslo 120 ml mléko 15 g droždí 4 - 5 lžic cukr krupice 3 lžičky mletá skořice 300 g hladká mouka
Postup Tradiční estonský kringel
Postup přípravy receptu
-
Z vlažného mléka, trochy cukru a droždí zaděláme kvásek. Vykynutý kvásek smícháme s hladkou mouku, máslem, žloutkem, cukrem, špetkou soli a vzniklé těsto necháme 45 minut kynout
Těsto po vykynutí vyválíme na co nejtenčí plát, který potřeme směsí z cukru, povoleného másla a skořice. Plát smotáme do válečku a ten překrojíme přes celý váleček na půl. Vzniknou nám takové proužky a zamotáme do copu nebo věnce. Před pečením můžeme kringel posypat nasekanými mandlemi
Kringel pečeme dozlata 25 minut při 180 °C. Pozor, nepečeme nikdy na horkovzduch! Pečeme na program pečení seshora i zdola
Tradiční estonský kringel podáváme jako vynikající sladké pečivo k různým příležitostem
Foto: Shutterstock.com