Falešná ovarová polévka recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

4 stroužky česnek
2 špetky majoránka
200 g jitrnice
100 g mražená kořenová zelenina
200 g jelito
1 hrst nasekané cibule
1500 ml voda nebo vývar z vepřového
100 g vařené nebo pečené maso (zbytky)
podle chuti
sůl
glutasol
mletý pepř

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve je důležité vybrat tu správnou jitrnici a jelito do naší polévky. Může být i prejt v umělém střívku. Podstatné je, aby neobsahovali moc tuku. Jelito musí být tmavé - zbarvené od krve.

  2. Vodu nebo vývar uvedeme do varu, vhodíme nasekanou cibuli. Postačí i polovina cibule. Stroužky česneku nakrájíme na plátečky a vhodíme do vřící vody nebo vývaru. Kdo chce a má to rád, může přidat pár lžic mražené kořenové polévkové zeleniny. Vaříme asi 5 minut, pak přidáme na kolečka nakrájenou jitrnici a jelito zbavené střívka. Vaříme za stálého mícháni 10 minut. Kdo chce, může přidat i zbytky vařeného nebo pečeného vepřového z předchozího dne, ale max do 100g. Před dovařením vhodíme do falešné ovarové polévky 2 velké špetky majoránky, kterou nabereme a rozdrolíme mezi prsty. Přidáme ještě špetku pepře a osolíme podle chuti. Můžeme dochutit glutasolem.

  3. Falešnou ovarovou polévku podávame se chlebem. Jinak polévka se hodí i k vánočnímu stolu. Vhodná také jako desátová polévka.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!