Falešná telecí svíčková na víně a bylinkách se zeleninou recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 150 g hrášek sůl 6 ks šalotka 2 lžíce olivový olej 3 větvičky čerstvý tymián 150 g čerstvé máslo 3 větvičky čerstvý rozmarýn čerstvě mletý černý pepř 150 g baby mrkev 1 kg falešná telecí svíčková domácí telecí vývar
Postup Falešná telecí svíčková na víně a bylinkách se zeleninou
Postup přípravy receptu
-
Falešnou telecí svíčkovou odblaníme, upravíme tvar, omyjeme a osušíme. Odřezky nevyhazujeme, ale uvaříme z nich lehký telecí vývar, kterým budeme svíčkovou podlévat během pečení. Maso výrazně okořeníme čerstvě mletým černým pepřem a osolíme z každé strany a necháme chvíli odpočívat při pokojové teplotě
Zatím očistíme baby mrkev a omyjeme i s vyloupaným hráškem. Pokud nemáme, můžeme použít mraženou zeleninu anebo konzervovanou. Šalotku očistíme a pokrájíme na hrubší kusy
V hrnci rozehřejeme olej a čerstvé máslo, na kterém zprudka opečeme falešnou telecí svíčkovou z každé strany asi 3 - 4 minuty, snížíme plamen na minimum, přihodíme větvičky rozmarýnu a tymiánu, přidáme šalotku, podlijeme Chardonnay, na vrch masa položíme plátky čerstvého másla, hrnec přikryjeme pokličkou a vložíme péct do trouby vyhřáté na 150 °C
Pečeme 1 hodinu 50 minut za přelévání výpekem a podléváme podle potřeby domácím telecím vývarem, který jsme uvařili z odřezků telecího masa. Asi 10 minut před koncem pečení odstraníme pokličku, teplotu zvýšíme na 200 °C, přepneme na funkci gril a dopečeme
Upečené maso vybereme z trouby, zabalíme do alobalu a necháme na desce odpočinout. Do hrnce přidáme k výpeku baby mrkev a připravený hrášek, přidáme plátek čerstvého másla, podlijeme asi 100 ml vína a za stálého míchání asi 10 minut povaříme na středním plameni doměkka, ale ne úplně, zelenina má zůstat al dente
Falešnou telecí svíčkovou pokrájíme asi na 1 cm silné plátky a servírujeme horkou spolu se šalotkou, baby mrkvičkou a hráškem s chutným sosem, který nám vznikl. Falešnou telecí svíčkovou podáváme s dušenou rýží a jemným zeleným listovým salátem. Jde o velmi chutné, trošku luxusní jídlo z falešné telecí svíčkové. Pokrm je jako delikatesa velmi vhodný na neděli a sváteční příležitosti.