Opilé dortíčky recept
Apetit Recepty cukrovíSuroviny na recept
- 1 ks vejce 125 g máslo 1 lžička rum rum 125 ml mléko 90 g cukr moučka 30 g ztužený tuk 1 balíček vanilkový cukr 300 g hladká mouka 20 ks jahoda olej na vymazání 1 hrst křížaly 1 - 2 lžíce vanilkový pudinkový prášek 1/2 balíčku vanilkový pudinkový prášek
Postup Opilé dortíčky
Postup přípravy receptu
-
Cukr vyšleháme se změklým tukem. Přidáme hladkou mouku, vejce, rum a vanilkový pudink. Rukama vypracujeme na hladké nelepivé těsto
Větší formičky na košíčky vymažeme olejem a rozdělíme do nich těsto. Formičky naskládáme na plech a v předehřáté troubě pečeme asi 10 minut na 190 °C
Do kastrůlku nalijeme mléko, přisypeme vanilkový cukr i pudinkový prášek. Dobře promícháme a uvedeme do varu. Vaříme asi 2 minuty do zhoustnutí. Nakonec nalijeme rum podle chuti. Více rumu = méně mléka. Za občasného míchání necháme krém vychladnout. Do zchladlého pudinku zašleháme změklé máslo a vyšleháme na hladký krém
Rum uvedeme do varu a zalijeme jím křížaly. Necháme vystydnout a poté i okapat. Můžeme použít i jiné druhy ovoce
Upečené košíčky naplníme pudinkovým krémem, doprostřed posadíme jahodu a dozdobíme rumovými křížalami.