Výborná falešná dršťková polévka z hlívy ústřičné recept
Apetit Recepty polévkySuroviny na recept
- 8 stroužků česnek sůl 1 ks cibule 500 g hlíva ústřičná 2 lžíce hladká mouka 1 lžíce mletá sladká paprika čerstvě mletý černý pepř sušená majoránka 1 ks čerstvá feferonka 3 lžíce domácí vepřové sádlo domácí vývar z hovězích morkových kostí 1 lžička erős pista - domácí pálivý paprikový krém
Postup Výborná falešná dršťková polévka z hlívy ústřičné
Postup přípravy receptu
-
Hlívu ústřičnou očistíme a pokrájíme na širší dlouhé pásy. Očištěnou cibuli a čerstvou feferonku pokrájíme na jemno, očištěný česnek pokrájíme nadrobno. Čím bude česneku více, tím bude polévka lepší. Petrželovou nať posekáme nadrobno
V hrnci na rozehřátém domácím vepřovém sádle orestujeme cibuli do zesklovatění, přidáme česnek, feferonku, čerstvě mletý černý pepř a krátce orestujeme. Přihodíme hlívu ústřičnou a restujeme do odpaření tekutiny, přisypeme mletou sladkou papriku a necháme ji v horkém tuku úplně rozpustit. Všechno zasypeme hladkou moukou a za usilovného míchání mouku orestujeme
Zalijeme domácím vývarem z hovězích morkových kostí a rozmícháme dohladka, aby v polévce nebyly žádné hrudky z mouky. Polévku jen jemně osolíme, neboť vývar je slaný dost. Mouka polévku přiměřeně zahustí
Přidáme lžičku Erős Pista - recept zde. Polévku přivedeme do varu a vaříme na středním plameni, dokud hlíva ústřičná nezměkne - asi 30 minut. Před koncem falešnou dršťkovou polévku výrazně ochutíme drcenou sušenou majoránkou
Falešnou dršťkovou polévku z hlívy ústřičné nabereme do talířů, posypeme čerstvě posekanou petrželovou natí a servírujeme s domácím čerstvě upečeným slaným rohlíkem
Hlíva ústřičná je jedlá houba, roste na kůře stromů ve velkých trsech. Hlíva je bílé, ocelovomodré, šedofialové, šedohnědé až hnědé barvy lasturovitého tvaru, má široký velký přehnutý klobouk s ostrým okrajem, krátký poměrně tuhý dřík, dužina je šťavnatá, lupeny jsou úzké a husté, vějířovitě se sbíhají k dříku. Hlíva je bez vůně, ale má lahodnou chuť. Hlíva roste na kmenech stromů od října do března
Tato polévka je požehnáním pro ty, kteří pravé dršťky nemají rádi, i ty, kteří mají rádi pravou dršťkovou. Polévka samotná má výraznou a pikantní chuť, vřele doporučuji vyzkoušet.