Kynutý věnec s nutellou recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

1 špetka sůl
2 ks žloutek
2 ks bílek
50 g cukr krupice
1 lžička cukr krystal
400 ml vlažné mléko
25 g čerstvé droždí
3 lžíce nutella
3 lžíce domácí vepřové sádlo
500 g hladká mouka extra speciál 00

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve ohřejeme 400 ml mléka, ve kterém rozpustíme 50 g cukru a odebereme 100 ml oslazeného mléka na kvásek. Do mísy prosejeme mouky a promícháme se solí. Do jamky v mouce rozdrobíme droždí, posypeme cukrem krystal, zalijeme 100 ml odebraného oslazeného vlažného mléka a necháme na teple vykynout kvásek, trvá to asi 15 minut

  2. Mezitím v hrnečku rozpustíme 3 lžíce domácího vepřového sádla a necháme vychladnout na vlažno. Ve zbývajících 300 ml vlažného oslazeného vlažného mléka rozmícháme 2 vaječné žloutky

  3. K vykynutému kvásku přidáme vlažné rozpuštěné vepřové sádlo, vlažnou žloutkovo-cukrovo-mléčnou směs, důkladně všechno zpracujeme rukama na hladké lesklé pružné těsto, přikryjeme čistou utěrkou a necháme kynout na teple jen 10 minut, nebo bude nasledovat delší fáze zpracování, během které těsto pořádně nakyne

  4. Množství mléka a mouky je jen orientační údaj, který je závislý od vlhkosti použité mouky. Proto mléčnou směs přidáváme postupně po malých částech do požadované konzistence těsta. Vlhká mouka bude potřebovat méně mléka, suchá mouka zase více

  5. Po 10 minutách dáme těsto na lehce pomoučněnou desku, jemně pomoučníme i povrch těsta, rozválíme na obdélník o rozměrech 33 x 50 cm. Stranu o délce 33 cm až do výšky 20 cm rozdělíme ostrým nožem rovnoběžně na 33 proužků o šířce 1 cm. Nyní nasleduje ta piplavá práce, postupně vezmeme do ruky vždy 3 proužky a spleteme je v jeden vrkoč, až budeme mít 11 vrkočů

  6. Od delší strany nerozděleného těsta o straně 50 cm rovnoměrně rozetřeme nutellu tak, že po obvodě vynecháme volný pás těsta o šířce asi 3 až 4 cm. Naplněné těsto srolujeme do závinu po vrkoče, vrkoče přeložíme postupně přes závin. Oba konce závinu spojíme stlačením a závin stočíme do kruhu, kterého oba konce spojíme jemným stlačením k sobě, tak vytvoříme tvar věnce

  7. Věnec opatrně přeneseme na plech vystlaný teflonovou folií nebo pečícím papírem, potřeme zbylými bílky a vložíme péct do trouby vyhřáté na 180 °C. Pečeme 50 minut na funkci horní a dolní ohřev bez ventilátoru

  8. Kynutý věnec s nutellou necháme vychladnout na mřížce, potom ho dáme na podnos, pokrájíme na porce a podáváme. Těsto je lehké, velmi jemné, krásně nadýchané s početnými dírkami a není přeslazené. Tento kynutý koláč je velmi chutný, vláčný a měkký i druhý den

  9. Věnec můžeme připravit i s jinou náplní, například povidly, tvarohem, pudinkem, ořechy, mákem, jablky či jinou náplní. Věnec podáváme jako sladkou sváteční snídani, chutná ke kávě či čaji. Moučník je vhodný i pro návštěvy. K tomuto moučníku můžeme podávat zvlášť plátky čerstvého másla, aby si mohl každý ještě natřít věnec podle chuti.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!