Velikonoční kynutý koláč ala volské oko recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- 65 g cukr 50 g cukr cukr 2,5 g sůl 1 ks vejce 30 g máslo 1 ks žloutek mléko 15 g droždí povidla mletá skořice 1 balíček vanilkový cukr 1 balíček vanilkový cukr 1 špetka citronová kůra 170 g vody 250 g měkký tvaroh mletý mák meruňkový kompot 300 g mouka nomix 2 lžíce cereální rýžová kaše nomina
Postup Velikonoční kynutý koláč ala volské oko
Postup přípravy receptu
-
Nejprve si připravíme náplně. Mletý mák svaříme s mlékem, přidáme trochu povidel nebo jiné zavařeniny a osladíme, popřípadě dochutíme skořicí. Tvarohovou náplň připravíme smícháním měkkého tvarohu, cukru, vanilkového cukru, nastrouhané citronové kůry, vejce, másla a cereální rýžové kaše. Meruňky necháme na sítku okapat
Na těsto najednou smícháme mouku, vanilkový cukr, žloutek, droždí, cukr, vodu, sůl a dobře prohněteme. Těsto necháme asi 5 minut odpočinout a potom roztlačíme na vymazaném plechu. Potřeme celou plochu těsta vrstvou makové náplně
Na několika místech pak vytvoříme další vrstvu, tentokrát z tvarohové náplně a to v oválném tvaru tak, aby náplň připomínala tvar usmaženého vejce. Do středu každého bílku položíme ještě půlku zavařené meruňky, takže docílíme finálního vzhledu tzv. volského oka
Koláč necháme nakynout a následně pečeme při 170 °C asi 25 minut - záleží na velikosti formy
Velikonoční kynutý koláč ala volské oko podáváme jako nepřehlédnutelný moučník na sváteční stůl.