Velikonoční kynutý koláč ala volské oko recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

65 g cukr
50 g cukr
cukr
2,5 g sůl
1 ks vejce
30 g máslo
1 ks žloutek
mléko
15 g droždí
povidla
mletá skořice
1 balíček vanilkový cukr
1 balíček vanilkový cukr
1 špetka citronová kůra
170 g vody
250 g měkký tvaroh
mletý mák
meruňkový kompot
300 g mouka nomix
2 lžíce cereální rýžová kaše nomina

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve si připravíme náplně. Mletý mák svaříme s mlékem, přidáme trochu povidel nebo jiné zavařeniny a osladíme, popřípadě dochutíme skořicí. Tvarohovou náplň připravíme smícháním měkkého tvarohu, cukru, vanilkového cukru, nastrouhané citronové kůry, vejce, másla a cereální rýžové kaše. Meruňky necháme na sítku okapat

  2. Na těsto najednou smícháme mouku, vanilkový cukr, žloutek, droždí, cukr, vodu, sůl a dobře prohněteme. Těsto necháme asi 5 minut odpočinout a potom roztlačíme na vymazaném plechu. Potřeme celou plochu těsta vrstvou makové náplně

  3. Na několika místech pak vytvoříme další vrstvu, tentokrát z tvarohové náplně a to v oválném tvaru tak, aby náplň připomínala tvar usmaženého vejce. Do středu každého bílku položíme ještě půlku zavařené meruňky, takže docílíme finálního vzhledu tzv. volského oka

  4. Koláč necháme nakynout a následně pečeme při 170 °C asi 25 minut - záleží na velikosti formy

  5. Velikonoční kynutý koláč ala volské oko podáváme jako nepřehlédnutelný moučník na sváteční stůl.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!