Velikonoční hnětýnky recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- 1 ks vejce 3 ks žloutek 50 g rozinky 30 g droždí 100 g cukr krupice cukr moučka 1 balíček vanilkový cukr 1 lžíce citronová kůra 30 g sekané mandle 280 g polohrubá mouka 50 ml vlažné mléko 125 g tuk na pečení
Postup Velikonoční hnětýnky
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve si odvážíme a odměříme všechny ingredience. Mouku prosejeme. Z droždí, 1 lžíce cukru, 2 lžic mouky a 50 ml vlahého mléka umícháme kvásek, který necháme na teplém místě vyběhnout
V míse utřeme tuk na pečení s oběma cukry, žloutky a citronovou kůrou do pěny. Pak vmícháme mouku, kvásek a zaděláme těsto, které přendáme na pomoučený vál. Těsto důkladně hněteme alespoň 5 minut, dokud nebude hladké a hebké. Pak do něj zapracujeme rozinky a mandle, poprášíme moukou a zakryté necháme asi 2 hodiny kynout
Z vykynutého těsta tvoříme velkou lžící zakulacené bochánky, které klademe na plech vyložený pečícím papírem a necháme opět asi 30 minut kynout. Pak velikonoční hnětýnky potřeme rozšlehaným vejcem a v předehřáté troubě upečeme při 170 °C dorůžova. Upečené hnětýnky můžeme podle obliby ještě teplé poprášit moučkovým cukrem
Velikonoční hnětýnky podáváme ke kávě nebo čaji.