Velikonoční kynutý věnec recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

80 g cukr
1 špetka sůl
1 ks vejce
1 ks vejce
50 g máslo
2 ks žloutek
200 ml smetana
20 g rozinky
20 g droždí
cukr moučka
cukr krystal
1 ks vanilkový cukr
500 g hladká mouka
strouhaná citronová kůra
20 g mandlové lupínky
50 g máslo na potření

Postup přípravy receptu

  1. Máslo, cukr, žloutky a vejce utřeme v míse do pěny, poté přidáme sůl, vanilkový cukr, strouhanou citronovou kůru, z droždí připravený a vykynutý kvásek a vlahou smetanu. Vše zahustíme moukou, vypracujeme tuhé těsto a dáme kynout na 1 hodinu

  2. Vykynuté těsto vyválíme na obdélník, potřeme jej do pěny umíchaným máslem, složíme a překládáme střídavě do 1/3 natřikrát. Počtvrté těsto rozdělíme na pět dílů. Ze tří dílů vyválíme rukou dlouhé válečky, upleteme věnec, položíme jej na pečícím papírem vyložený plech a na to položíme druhý menší věnec, který jsme upletli pouze ze dvou dílů. Takto upravený velikonoční věnec dáme vykynout

  3. Vykynutý věnec potřeme dvakrát umíchaným vajíčkem, posypeme krystalovým cukrem a sekanými loupanými mandlemi nebo rozinkami. Dáme péci nejdříve do horké trouby 200 °C, po 15 minutách teplotu zmírníme na 180 °C a velikonoční věnec dopečeme

  4. Upečený velikonoční kynutý věnec pocukrujeme moučkovým cukrem. Přeji krásné Velikonoce plné jarního sluníčka.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!