Velikonoční kynutý věnec recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- 80 g cukr 1 špetka sůl 1 ks vejce 1 ks vejce 50 g máslo 2 ks žloutek 200 ml smetana 20 g rozinky 20 g droždí cukr moučka cukr krystal 1 ks vanilkový cukr 500 g hladká mouka strouhaná citronová kůra 20 g mandlové lupínky 50 g máslo na potření
Postup Velikonoční kynutý věnec
Postup přípravy receptu
-
Máslo, cukr, žloutky a vejce utřeme v míse do pěny, poté přidáme sůl, vanilkový cukr, strouhanou citronovou kůru, z droždí připravený a vykynutý kvásek a vlahou smetanu. Vše zahustíme moukou, vypracujeme tuhé těsto a dáme kynout na 1 hodinu
Vykynuté těsto vyválíme na obdélník, potřeme jej do pěny umíchaným máslem, složíme a překládáme střídavě do 1/3 natřikrát. Počtvrté těsto rozdělíme na pět dílů. Ze tří dílů vyválíme rukou dlouhé válečky, upleteme věnec, položíme jej na pečícím papírem vyložený plech a na to položíme druhý menší věnec, který jsme upletli pouze ze dvou dílů. Takto upravený velikonoční věnec dáme vykynout
Vykynutý věnec potřeme dvakrát umíchaným vajíčkem, posypeme krystalovým cukrem a sekanými loupanými mandlemi nebo rozinkami. Dáme péci nejdříve do horké trouby 200 °C, po 15 minutách teplotu zmírníme na 180 °C a velikonoční věnec dopečeme
Upečený velikonoční kynutý věnec pocukrujeme moučkovým cukrem. Přeji krásné Velikonoce plné jarního sluníčka.