Kynutý závin plněný špenátem, anglickou slaninou a hermelínem recept
Apetit Recepty chuťovkySuroviny na recept
- 1 lžička cukr 3 stroužky česnek 3 lžíce olej sůl 1 ks vejce 1 ks vejce strouhanka 2 dl mléko 20 g droždí 1 ks hermelín 250 g hladká mouka tuk na vymazání 300 g anglická slanina 1 ks mražený špenát
Postup Kynutý závin plněný špenátem, anglickou slaninou a hermelínem
Postup přípravy receptu
-
Nejprve si uděláme kvásek z droždí, poloviny mléka, lžičky cukru a necháme na teplém místě vykynout. Do mísy dáme hladkou mouku, 1 vejce, trochu soli, 3 lžíce oleje, zbytek mléka a vzešlý kvásek. Necháme vykynout na teplém místě
Po dobu kynutí si připravíme náplň do závinu. Na oleji osmahneme třetinu anglické slaniny nakrájenou na nudličky, přidáme špenát, utřený česnek se solí a pepř. Necháme vydusit vodu. Odstavíme a necháme vychladnout. Z vykynutého těsta vyválíme placku 1/2 cm tlustou. Propícháme jemně vidličkou. Posypeme slabě strouhankou, poklademe plátky anglické slaniny, potřeme připravenou špenátovou směsí a přidáme plátky hermelínu. Závin buď srolujeme nebo jen přehneme přes sebe. Znovu propíchneme na pár místech. Nachystaný kynutý závin potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme na vymazaném plechu ve vyhřáté troubě 1/2 hodiny při 150 °C
Kynutý závin plněný špenátem, anglickou slaninou a hermelínem můžeme podávat ještě teplý nebo za studena, vždy chutná výborně.