Filé ve vaječném župánku recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 4 stroužky česnek olej 1 špetka sůl 4 ks vejce citron 20 dkg eidam 1 špetka mletý pepř 6 ks rybí filé 4 špetky provensálské bylinky
Postup Filé ve vaječném župánku
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve si vymažeme zapékací mísu olejem a po dně necháme vrstvičku, aby se filé nepeklo na suchu. Poté do ní vyskládáme jednotlivé kousky ryby, přidáme dva na plátky nakrájené stroužky česneku, posypeme bylinkami a jemně osolíme a opepříme. Ještě zakápneme trochou citronové šťávy a pečeme 30 minut na 200 °C
Mezitím si vyklepneme vajíčka do misky a rozkvrdláme je spolu se zbylými prolisovanými stroužky česneku, poté ještě přisypeme tři čtvrtiny nastrouhaného sýru. Filé vyndáme z trouby a slijeme vypečenou šťávu do vaječné směsi a znovu promícháme
Šťávou filé zalijeme (Je dobré zapékací nádobou trochu zatřást, aby se zálivka dostala všude.) a pečeme dalších 15 minut. Těsně před dopečením (přibližně po 10 minutách) zasypeme zbytkem sýru
File ve vaječném župánku si nejvíce vychutnáme s bramborem, bramborovou kaší či grilovanou zeleninou a přiloženou kyselou okurkou.