Halušky dědy Trojáka recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

sůl
75 dkg brambory
2 ks cibule
2 lžíce sádlo
25 dkg hladká mouka
40 dkg uzené maso
1 kg kysané zelí

Postup přípravy receptu

  1. Předem uvařené maso nakrájíme na kostičky. Pokud koupíte přímo kostičky uzeného masa, tak vaření odpadá. Cibuli oloupeme a nasekáme nadrobno. Kysané zelí vymačkáme a překrájíme

  2. Na sádle zpěníme nasekanou cibuli, přidáme nakrájené uzené maso, opečeme, přidáme kysané zelí a společně podusíme

  3. Brambory budou v těstě k hladké mouce v poměru 3:1 (3/4 brambor a 1/4 mouky - 75 % brambor a 25 % hladké mouky). Suroviny nemusíme vážit. Nejvíce času zabere škrábání a strouhání brambor. Můžete si ale koupit haluškové těsto v prášku a připravit ho podle návodu na obalu, nebo přímo koupit hotové mražené halušky

  4. Oloupané brambory nastrouháme na haluškovém struhadle, šťávu z brambor slijeme a pomocí vařechy nastrouhané brambory shrneme v míse tak, aby byla jedna čtvrtina prázdná, do té vsypeme hladkou mouku a umícháme haluškové těsto

  5. Haluškové těsto pomocí špachtle (stěrky) a haluškového síta zavaříme do vařící osolené vody. Jemně promícháme, aby se halušky nelepily ke dnu a jakmile vyplavou, vaříme asi 2 minuty. Poté halušky scedíme a promícháme s připravenou směsí kysaného zelí a uzeného masa

  6. Halušky dědy Trojáka můžeme podávat jako na Slovensku - podle chuti s mlékem, kysanou smetanou, případně s podmáslím.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!