Finský mrkvový nákyp recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- sůl 2 ks vejce 1 lžíce máslo 2 lžíce strouhanka 6 dl mléko 3 dl voda 500 g mrkev 1 dl rýže mletý bílý pepř
Postup Finský mrkvový nákyp recept
Postup přípravy receptu
-
Rýži vsypeme do vody a dáme vařit. Když se začne voda výrazně odpařovat, přilijeme mléko a rýži uvaříme na kaši. Uvařenou rýži necháme vychladnout.
Zatím si mrkve očistíme a nastrouháme. Pokud chceme, můžeme mrkev předvařit. Troubu rozehřejeme na 200 °C.
Rýži smícháme s mrkví. Přidáme vejce, pepř a sůl podle chuti a zamícháme. Zapékací misku vymažeme máslem a rozprostřeme do ní mrkvový nákyp. Mrkvový nákyp lehce poprášíme strouhankou a poklademe vločkami másla. Misku s nákypem vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi hodinu.
Hotový finský mrkvový nákyp podáváme horký. Můžeme lehce posypat mletou skořicí.