Focaccia podle Emanuele Ridi recept
Apetit Recepty přílohySuroviny na recept
- 400 ml voda rozmarýn 1/2 balení droždí 500 g hladká mouka černé olivy 2 lžíce olivový olej virgin
Postup Focaccia podle Emanuele Ridi
Postup přípravy receptu
-
Vezmeme teplou vodu, rozpustíme v ní droždí, pak přidáváme hladkou mouku a tu osolíme. V původním receptu se solí až připravená placka před pečením. Podle mé zkušenosti se ale sůl nedostane do těsta, to je pak přesolené na povrchu a neslané uvnitř
Postupně přidáváme mouku a stále mícháme, aby bylo těsto hladké. Na konci je velmi tuhé, asi jako klasické chlebové. Pokud máme robota, je to fajn, ale normální mixér by to v závěru neutáhl, takže nezbývá než to domíchat ručně
Když je těsto hotové, dáme ho přikryté do trouby, která je rozehřátá na 30 stupňů. Necháme kynout asi půl hodiny
Následně si připravíme pečící papír ve velikosti plechu. Na ten rozdělíme těsto do dvou částí. Uděláme z nich placky tak, aby se vešly na plech a dáme si na obě ruce olivový olej, který zvrchu vmasírujeme do těsta. Papír i s plackami přetáhneme na plech
Teprve v tuto chvílí si nastavíme troubu na horní i spodní pečení na 220 stupňů. Tím dáme těstu čas ještě chvilku dokynout
Focaccia podle Emanuele Ridi se peče cca 20 minut. Je potřeba průběžně kontrolovat. Těsto by po upečení mělo být na povrchu zlaté s trochu křupavou kůrkou. Konzumujeme teplé nebo studené, obojí je výborné
Tip: Do těsta můžeme podle chuti přidat nakrájené černé olivy, rozmarýn či jiné bylinky.