Francouzská cibulačka recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 1 špetka sůl 3 lžíce máslo 8 ks cibule 1 ks tymián 1 ks pórek 3 ks mrkev 2 ks bobkový list 1 l kuřecí vývar 1 ks petrželová nať 1 kelímek světlá jíška 1 ks řapíkatý celer na ozdobu 1 ks bageta tvrdý sýr 12 plátků plátkový sýr podle chuti 1 špetka mletý černý pepř 1 střik bílé suché víno
Postup Francouzská cibulačka recept
Postup přípravy receptu
-
Cibuli oloupeme a nakrájíme nahrubo nebo na kolečka. Bagetu nakrájíme na kousky. Tvrdý sýr nastrouháme na jemno.
Do hrnce dáme rozpustit máslo, přidáme nakrájenou cibuli, osolíme, opepříme a zamícháme. Promícháváme pravidelně a dusíme asi 45 minut. Během dušení připravíme bouquet garni (svazek bylinek a zeleniny - tymián, bobkový list, petrželová nať, řapíkatý celer, pórek a mrkev) a vložíme do hrnce.
Troubu předehřejeme asi na 140 °C a nakrájenou bagetu vložíme do trouby.
Po zhnědnutí cibule přidáme teplotu, zakápneme bílým vínem, zalijeme vývarem, okamžitě zahustíme studenou jíškou z másla a mouky, mícháme a přidáme teplotu. Přivedeme k varu a po dobu asi 15 minut vaříme. Vyndáme bagetu z trouby, ale troubu necháme zapnutou.
Polévku nalijeme do misky a na troubě nastavíme teplotu asi na 180 °C, můžeme i na 250 °C. Na hladinu francouzské cibulačky dáme kousky bagety a na ní plátky sýra, ozdobíme strouhaným sýrem a vložíme do trouby. Po zapečení (asi po 5 minutách) polévku vyndáme.
Francouzskou cibulačku ihned podáváme na stůl k jídlu.