Francouzská cibulačka recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

1 špetka sůl
3 lžíce máslo
8 ks cibule
1 ks tymián
1 ks pórek
3 ks mrkev
2 ks bobkový list
1 l kuřecí vývar
1 ks petrželová nať
1 kelímek světlá jíška
1 ks řapíkatý celer
na ozdobu
1 ks bageta
tvrdý sýr
12 plátků plátkový sýr
podle chuti
1 špetka mletý černý pepř
1 střik bílé suché víno

Postup přípravy receptu

  1. Cibuli oloupeme a nakrájíme nahrubo nebo na kolečka. Bagetu nakrájíme na kousky. Tvrdý sýr nastrouháme na jemno.

  2. Do hrnce dáme rozpustit máslo, přidáme nakrájenou cibuli, osolíme, opepříme a zamícháme. Promícháváme pravidelně a dusíme asi 45 minut. Během dušení připravíme bouquet garni (svazek bylinek a zeleniny - tymián, bobkový list, petrželová nať, řapíkatý celer, pórek a mrkev) a vložíme do hrnce.

  3. Troubu předehřejeme asi na 140 °C a nakrájenou bagetu vložíme do trouby.

  4. Po zhnědnutí cibule přidáme teplotu, zakápneme bílým vínem, zalijeme vývarem, okamžitě zahustíme studenou jíškou z másla a mouky, mícháme a přidáme teplotu. Přivedeme k varu a po dobu asi 15 minut vaříme. Vyndáme bagetu z trouby, ale troubu necháme zapnutou.

  5. Polévku nalijeme do misky a na troubě nastavíme teplotu asi na 180 °C, můžeme i na 250 °C. Na hladinu francouzské cibulačky dáme kousky bagety a na ní plátky sýra, ozdobíme strouhaným sýrem a vložíme do trouby. Po zapečení (asi po 5 minutách) polévku vyndáme.

  6. Francouzskou cibulačku ihned podáváme na stůl k jídlu.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!