Francouzské brambory s pikantní uzenou maďarskou klobásou recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- sůl 5 ks vejce 1 ks cibule 500 ml zakysaná smetana 1 kg vařené brambory čerstvě mletý černý pepř 3 lžíce domácí vepřové sádlo 200 g pikantní domácí uzená maďarská klobása
Postup Francouzské brambory s pikantní uzenou maďarskou klobásou
Postup přípravy receptu
-
Brambory uvaříme ve slupce už v předvečer, za tepla je oloupeme a pokrájíme na kolečka o tloušťce asi 3 mm. V den pečení uvaříme vejce natvrdo, vychladíme, oloupeme a pokrájíme na kolečka. Domácí pikantní maďarskou uzenou klobásu také pokrájíme na kolečka. Cibuli očistíme, pokrájíme na kolečka a orestujeme na lžíci domácího sádla do zesklovatění a necháme vychladnout
Na spodek jenské mísy nebo pekáče dáme vrstvu brambor, posypeme částí orestované cibule i s rozpuštěným sádlem, osolíme a okořeníme čerstvě mletým černým pepřem, pokračujeme kolečky vajec natvrdo a nasleduje vrstva pokrájené klobásy, kterou hojně potřeme osolenou hustou zakysanou smetanou. Toto vrstvení opakujeme do spotřebování surovin, přitom poslední vrstvu tvoří brambory
Povrch brambor pokapeme několika lžícemi rozpuštěného domácího sádla. Mísu vložíme nezakrytou do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 30 minut při této teplotě, dokud brambory nebudou na povrchu zapečené do pěkné zlato-hnědé barvy
Francouzské brambory s pikantní uzenou maďarskou klobásou nabereme na talíře, podáváme horké a servírujeme s domácími nakládanými sladko-kyselými okurkami. Jde o velmi chutné, kaloricky vydatné a šťavnaté jídlo, které výborně zasytí a zahřeje
Francouzské brambory jsou v našich končinách velmi oblíbené s mnoha variantami. Jsou to vlastně prokládané brambory s různými surovinami podle naší chuti. Zkuste je připravit tak, jak je děláme u nás doma.