Pečené francouzské kuře podle Julie Child recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

8 stroužků česnek
sůl
1 ks cibule
3 ks citron
3 lžíce olivový olej
3 větvičky čerstvý tymián
3 větvičky čerstvý rozmarýn
čerstvě mletý černý pepř
2,3 kg kukuřicí krmené francouzskě kuře

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve koupíme pěkné kukuřicí krmené francouzské kuře. Měla jsem kuře z údolí Auge o váze 2,3 kg. Kukuřicí krmené francouzské kuře se dá u nás koupit v některých vybraných obchodech. Případně můžeme kvalitní kukuřičné domácí kuře sehnat od farmáře

  2. Kuře kuchyňsky upravíme, dočistíme od chloupků a zbytků peří, vyřežeme mazovou žlázu na biskupovi, odřežeme krk, odstraníme jícen a hrtan, odsekneme pařáty, odseknutím špiček upravíme křídla, omyjeme a osušíme

  3. Upravené kuře pořádně osolíme a okořeníme čerstvě mletým černým pepřem a necháme odpočívat, zatím připravíme ostatní suroviny. Citrony omyjeme, polovinu pokrájíme na dílky, odstraníme semínka a odkrojíme konce a z poloviny citronů vymačkáme šťávu. Cibuli a česnek očistíme, cibuli pokrájíme na měsíčky a česnek ponecháme v celku. Větvičky čerstvého rozmarýnu a tymiánu omyjeme a osušíme

  4. Do břišní dutiny vložíme česnek, tymián a rozmarýn. Dále vložíme dílky citronu, vlijeme polovinu citronové šťávy a svážeme potravinovým provázkem nohy stehen k sobě. Takto upravené kuře položíme do hrnce na lůžku z cibule. Křídla zasuneme pod kuře, přelijeme olivovým olejem a zbylou citronovou šťávou

  5. Hrnec s připraveným kuřetem vložíme péct do trouby vyhřáté na 240 °C, pečeme celkem 1 hodinu a 15 minut. Kdyby během pečení kuře rychle hnědlo, přikryjeme kuře fólií. Když se kuře peče, očistíme menší brambory, ponecháme je v celku a omyjeme listový salát. Asi 20 minut před dopečením kuřete, přidáme očištěné brambory a dopečeme

  6. Upečené kuře vybereme z trouby, kuře přikryjeme alobalem a necháme 30 minut odpočívat. Poté slijeme vypečenou šťávu a spolu se zeleninou propasírujeme ručně přes husté sítko do hrnečku. Ochutíme solí a čerstvě mletým černým pepřem a prošleháme ručním šlehačem. Touto šťávou podléváme potom jednotlivé porce upečeného kuřete

  7. Pečené francouzské kuře podle Julie Child servírujeme na servírovací míse v celku na listech salátu spolu s upečenými brambory a dílky citronu. Kuře porcujeme přímo na servírovací míse. Každému naložíme na talíř porci a šťávu podáváme zvlášť v omáčníku

  8. Jde o vynikající recept slavné paní Julie Child, manželky amerického velvyslance ve Francii, která fantasticky vařila a je uznávanou osobností francouzské kuchyně. Dnes by měla 104 roků. Její recepty jsou sice náročné na čas i suroviny, přesto se však vaří po celém světě

  9. Tento recept není tak velmi náročný jako ostatní. Kuře je krásně provoněné česnekem, citronem a bylinkami. Maso je jemné, měkké jako máslo, úžasně chutné a na povrchu je do křupava vypečená kůžička. Chuť jemného masa zvýrazníme přelitím šťávou z výpeku. Kdo vyzkouší tento recept Julie Child, určitě nebude litovat.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!