Šťavnaté francouzské brambory recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- sůl 5 ks vejce 1000 g brambory 2 lžíce vepřové sádlo 250 g uzená klobása 660 ml hustá zakysaná smetana čerstvě mletý černý pepř
Postup Šťavnaté francouzské brambory
Postup přípravy receptu
-
Brambory uvaříme ve slupce a vodu slijeme. Vejce uvaříme natvrdo. Brambory i vejce oloupeme a nakrájíme na plátky
Během vaření brambor využijeme času a klobásu nakrájíme na kolečka. Vepřové sádlo na mírném ohni rozpustíme, ohřejeme a smícháme s hustou zakysanou smetanou, solí a čerstvě mletým pepřem
Dno pekáče potřeme připravenou směsí, na kterou poklademe vrstvu bramborových plátků a znovu potřeme smetanovou směsí. Následuje vrstva vajec, které také potřeme smetanovou směsí. Na to dáme vrstvu klobásy a poslední vrstvu tvoří kolečka brambor, které potřeme zbytkem smetanové směsi
Francouzské brambory vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme asi 1 hodinu na funkci horní i dolní ohřev. Horké brambory vyjmeme z trouby a ihned servírujeme
Šťavnaté francouzské brambory nejlépe chutnají s domácí čalamádou nebo domácí nakládanými sladko-kyselými okurkami. Takto připravené francouzské brambory jsou velmi chutné a šťavnaté díky smetaně, které se do brambor vsákne. Tento pokrm zasytí a zahřeje.