Šťavnaté francouzské brambory recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

sůl
5 ks vejce
1000 g brambory
2 lžíce vepřové sádlo
250 g uzená klobása
660 ml hustá zakysaná smetana
čerstvě mletý černý pepř

Postup přípravy receptu

  1. Brambory uvaříme ve slupce a vodu slijeme. Vejce uvaříme natvrdo. Brambory i vejce oloupeme a nakrájíme na plátky

  2. Během vaření brambor využijeme času a klobásu nakrájíme na kolečka. Vepřové sádlo na mírném ohni rozpustíme, ohřejeme a smícháme s hustou zakysanou smetanou, solí a čerstvě mletým pepřem

  3. Dno pekáče potřeme připravenou směsí, na kterou poklademe vrstvu bramborových plátků a znovu potřeme smetanovou směsí. Následuje vrstva vajec, které také potřeme smetanovou směsí. Na to dáme vrstvu klobásy a poslední vrstvu tvoří kolečka brambor, které potřeme zbytkem smetanové směsi

  4. Francouzské brambory vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme asi 1 hodinu na funkci horní i dolní ohřev. Horké brambory vyjmeme z trouby a ihned servírujeme

  5. Šťavnaté francouzské brambory nejlépe chutnají s domácí čalamádou nebo domácí nakládanými sladko-kyselými okurkami. Takto připravené francouzské brambory jsou velmi chutné a šťavnaté díky smetaně, které se do brambor vsákne. Tento pokrm zasytí a zahřeje.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!