Frittata s bílým chřestem recept
Apetit Recepty chuťovkySuroviny na recept
- olej sůl 6 ks vejce 1 lžíce máslo 80 g šunka 2 ks brambory 150 ml voda 2 špetky šafrán 150 ml bílé víno 1 lžíce hnědý cukr 80 g kozí sýr mletý černý pepř 500 g bílý chřest
Postup Frittata s bílým chřestem
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve si připravíme veškeré suroviny pro přípravu frittaty. Začneme bramborovou náplní. Menší brambory oloupeme a nastrouháme nahrubo do mísy se studenou vodou. Nastrouhané brambory vypereme ve dvou čistých vodách, scedíme a v utěrce vymačkáme. Takto připravené brambory osolíme, opepříme, orestujeme (za stálého míchání) na malém množství oleje dorůžova a necháme na ubrousku vychladnout
Bílý chřest oloupeme a větší dřevnaté části stonku odkrojíme. Poté chřest nakrájíme na dílky dlouhé asi 2 cm, vložíme do hluboké pánve, zalijeme, vodou a vínem, ochutíme cukrem, solí, šafránem a zjemníme máslem. Chřest zvolna vaříme (táhneme), tak aby byl akorát na skus. Žluťoučký chřest necháme okapat a vychladnout
Nyní připravíme frittatu. Vejce prošleháme se smetanou, solí a pepřem, šunku nakrájíme na nudličky a kozí sýr nakrájíme na kousky. Na pánev s kovovou rukojetí a horkým olejem vylijeme vaječnou směs, do které rozprostřeme orestované brambory, kousky chřestu a nakrájenou šunku. Směs osolíme, opepříme a pečeme zvolna, dokud okraje a dno vajec z části neztuhnou a střed bude ještě tekutý. Poté na omeletu rozprostřeme kozí sýr, pánev vložíme do trouby předehřáté na 220 °C a pečeme asi 8 - 10 minut dozlatova
Upečenou frittatu s bílým chřestem přesuneme na talíř, rozdělíme na porce a podáváme s bramborovou kaší jako hlavní chod, případně samotnou jako chuťovku.