Guláš z jelení kližky na víně a pravých hřibech recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- sůl 3 ks cibule 2 ks bobkový list 1 lžíce mletá sladká paprika 2 lžíce vepřové sádlo 10 kuliček celý černý pepř 3 kuličky celé nové koření 6 kuliček celý jalovec 0,25 lžiček chilli vločky 1 hrst sušené pravé hřiby dubové 300 ml suché červené víno Merlot 600 g jelení kližka
Postup Guláš z jelení kližky na víně a pravých hřibech
Postup přípravy receptu
-
Jelení kližku omyjeme, osušíme a nakrájíme na větší kostky o hraně cca 4 x 4 cm. Sušené pravé hřiby dubové namočíme na 30 minut do teplé vody. V hrnci na rozpuštěném sádle orestujeme na jemno pokrájenou cibuli téměř do hněda spolu s celým jalovcem, černým pepřem, novým kořením a chilli vločkami
Přisypeme mletou sladkou papriku a za usilovného míchání necháme papriku v horkém tuku úplně rozpustit, přilijeme malé množství horké vody a necháme vyvařit až na tuk. Opakujeme, dokud se cibule nerozvaří. Do tohoto základu vložíme jelení kližku a zprudka opečeme z každé strany, potom podlijeme horkou vodou do výšky masa, přidáme hřiby i s vodou z namočení hub, osolíme až nyní a přihodíme bobkové listy
Přivedeme k varu, přikryjeme poličkou, snížíme plamen na střední a pomalu dusíme, dokud maso nezměkne, což trvá v závislosti od věku jelena asi 90 až 120 minut. Občas guláš promícháme a podle potřeby podlijeme malým množstvím horké vody, aby se nepřerušil var. Od poloviny varu podléváme kvalitním suchým červeným vínem, použila jsem Merlot, jelení guláš si takové víno zaslouží
Guláš z jelení kližky na červeném víně a na pravých hřibech dubových servírujeme horký s houskovým knedlíkem. Guláš nejlépe chutná následující den, když se rozleží a propojí všechny chutě. Jde o velmi chutný, jemně pikantní jelení guláš, který nádherně voní po hřibech, červeném víně a použitém divokém koření. Jelení guláš má přirozeně hustou šťávu z jelení kližky z rozpuštěného klihu a rozvařené cibule.