Hamburská vepřová kýta recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 1 lžíce cukr 50 g slanina sůl 50 g ocet 200 g šunka 0 l mléko 150 g tuk 1 ks cibule 100 g smetana tymián 50 g hořčice 1 l voda 1 ks citron bobkový list divoké koření 100 g hladká mouka celý pepř 150 g sterilované okurky 1 kg vepřová kýta 150 g kořenová zelenina celé nové koření
Postup Hamburská vepřová kýta recept
Postup přípravy receptu
-
Opláchnutý díl vepřové kýty protkneme polovinou dávky šunky a sterilované okurky.
Očištěnou kořenovou zeleninu a cibuli nakrájíme na plátky a podusíme na třetině dávky tuky se slaninou nakrájenou na kostičky.
Do základu přidáme osolené maso, okořeníme je divokým kořením, přidáme pečlivě opláchnutý a nakrájený citrón. Maso zastříkneme octem, mírně zalijeme vodou, přikryjeme a dusíme doměkka. Během dušení maso obracíme a podle potřeby doléváme teplou vodou.
Měkké maso vyjmeme. Šťávu zahustíme zásmažkou připravenou ze druhé třetiny tuku a prosáté mouky. Rozředíme vodou, dochutíme hořčicí, cukrem a za občasného promíchání vaříme. Během vaření přidáme do omáčky mléko a nakonec ji zjemníme smetanou. Provařenou omáčku procedíme přes hustý cedník a znovu krátce povaříme.
Zbylou dávku šunky a okurek nakrájíme na nudličky a podusíme na zbývajícím tuku.
Hamburskou vepřovou kýtu podáváme s houskovým nebo karlovarským knedlíkem. Při podávání na povrch masa dáváme dušenou šunku s okurkou.