Hamburské vepřové koleno recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 20 g cukr 50 g slanina 30 g sůl 150 g máslo 50 g ocet 200 g šunka 500 g mléko 100 g cibule tymián 50 g hořčice 900 ml voda 1 ks citron bobkový list nové koření 100 g hladká mouka 100 g smetana ke šlehání 150 g sterilované okurky 150 g kořenová zelenina 1 kg vepřové koleno celý černý pepř
Postup Hamburské vepřové koleno
Postup přípravy receptu
-
Opracované, umyté, osušené koleno, stehno nebo jiné vepřové maso prošpikujeme polovinou šunky a kyselých okurek a osolíme. Slaninu nakrájíme na kostičky. Očištěnou a omytou kořenovou zeleninu a cibuli nakrájíme na plátky. Citron důkladně omyjeme a nakrájíme na plátky
V kastrolu rozehřejeme poloviční dávku tuku a krátce v něm osmažíme slaninu. Přidáme zeleninu a společně osmahneme. Do základu vložíme připravené maso, přidáme nové koření, černý pepř, bobkový list, tymián a citron. Orestujeme. Maso zastříkneme octem, mírně zalijeme vroucí vodou, přikryjeme poklicí a dusíme doměkka. Během dušení maso obracíme, přeléváme vypečenou šťávou a podle potřeby podléváme vroucí vodou
Měkké maso vyjmeme. Šťávu zahustíme jíškou připravenou z tuku a prosáté hladké mouky. Omáčku rozředíme vodou, dochutíme hořčicí, cukrem a rozšleháme metličkou. Omáčku vaříme za občasného míchání asi 1 hodinu. V průběhu vaření přiléváme do omáčku mléko a nakonec ji zjemníme smetanou
Uvařenou omáčku přecedíme přes husté sítko do čistého hrnce a ještě krátce povaříme. Druhou polovinu dávky šunky a okurek nakrájíme na tenké nudličky a vložíme do omáčky nebo do hotových porcí jídla
Hamburské vepřové koleno nakrájíme přes vlákno. Podáváme jej s houskovými knedlíky a přeléváme hamburskou omáčkou.