Hamburské vepřové koleno recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

20 g cukr
50 g slanina
30 g sůl
150 g máslo
50 g ocet
200 g šunka
500 g mléko
100 g cibule
tymián
50 g hořčice
900 ml voda
1 ks citron
bobkový list
nové koření
100 g hladká mouka
100 g smetana ke šlehání
150 g sterilované okurky
150 g kořenová zelenina
1 kg vepřové koleno
celý černý pepř

Postup přípravy receptu

  1. Opracované, umyté, osušené koleno, stehno nebo jiné vepřové maso prošpikujeme polovinou šunky a kyselých okurek a osolíme. Slaninu nakrájíme na kostičky. Očištěnou a omytou kořenovou zeleninu a cibuli nakrájíme na plátky. Citron důkladně omyjeme a nakrájíme na plátky

  2. V kastrolu rozehřejeme poloviční dávku tuku a krátce v něm osmažíme slaninu. Přidáme zeleninu a společně osmahneme. Do základu vložíme připravené maso, přidáme nové koření, černý pepř, bobkový list, tymián a citron. Orestujeme. Maso zastříkneme octem, mírně zalijeme vroucí vodou, přikryjeme poklicí a dusíme doměkka. Během dušení maso obracíme, přeléváme vypečenou šťávou a podle potřeby podléváme vroucí vodou

  3. Měkké maso vyjmeme. Šťávu zahustíme jíškou připravenou z tuku a prosáté hladké mouky. Omáčku rozředíme vodou, dochutíme hořčicí, cukrem a rozšleháme metličkou. Omáčku vaříme za občasného míchání asi 1 hodinu. V průběhu vaření přiléváme do omáčku mléko a nakonec ji zjemníme smetanou

  4. Uvařenou omáčku přecedíme přes husté sítko do čistého hrnce a ještě krátce povaříme. Druhou polovinu dávky šunky a okurek nakrájíme na tenké nudličky a vložíme do omáčky nebo do hotových porcí jídla

  5. Hamburské vepřové koleno nakrájíme přes vlákno. Podáváme jej s houskovými knedlíky a přeléváme hamburskou omáčkou.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!