Holandská omáčka podle šéfkuchaře recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

250 g máslo
4 ks žloutek
2 lžíce voda
0 ks citron
2 špetky mletý pepř
2 lžíce bílý vinný ocet
podle chuti
sůl
chilli

Postup přípravy receptu

  1. V rendlíku nejprve přivedeme k varu vodu s octem a drceným celým pepřem. Poté snížíme plamen a zredukujeme přibližně o jednu třetinu. Sundáme z plamene a necháme vychladnout. Zchladlou tekutinu přecedíme do keramické nebo žáruvzdorné skleněné misky, přidáme do ní žloutky a směs vyšleháme.

  2. Připravíme si hrnec s vodou a misku do něj položíme a zahříváme na plameni. V takto připravené vodní lázni šleháme směs přibližně 5 minut, až zhoustne, bude vláčná, lesklá a hladká.

  3. Misku sundáme z vodní lázně a pomalu do ní přiléváme tenkým pramínkem rozpuštěné máslo. Opět šleháme, až bude holandská omáčka hustá a lesklá. Nakonec do omáčky přidáme čerstvě vymačkanou citronovou šťávu, sůl, pepř a mleté chilli.

  4. Holandskou omáčku podle šéfkuchaře ihned podáváme k různým pokrmům podle chuti.

  5. Tip: Na čtyři porce si v osolené vodě můžeme povařit kilogram zeleného chřestu (přibližně 4 minuty), ze kterého jsme odkrojili spodní konce a poslední třetinu stonků jsme oloupali škrabkou. Po uvaření chřest slijeme a necháme důkladně okapat. Chřest servírujeme zalitý holandskou omáčkou.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!