Holandské třešně recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

1 balíček listové těsto
náplň
2 lžíce solamyl
2 lžíce cukr moučka
1 sklenice třešňový kompot bez pecek
náplň 1
500 ml šlehačka
2 lžíce cukr moučka
2 balíčky vanilkový cukr
poleva
150 g cukr moučka
2 lžíce citronová šťáva
3 lžíce kompotová šťáva

Postup přípravy receptu

  1. Listové těsto vyválíme na pomoučeném vále na plát o velikosti 20x30 cm. Těsto přeložíme na plech, který jsme opláchli studenou vodou, a propícháme ho vidličkou. Těsto upečeme v předehřáté troubě dozlatova. Po upečení těsto rozřízneme nožem na dva pásy o šířce 10 cm.

  2. Připravíme si třešňovou náplň. Třešňový kompot vlijeme do cedníku a šťávu z kompotu přelijeme do hrnce (část šťávy necháme stranou, budeme ji ještě potřebovat) a vaříme. V odložené šťávě rozmícháme dvě lžíce solamylu a dvě lžíce moučkového cukru. Tuto směs vlijeme do horké třešňové šťávy a za stálého míchání společně přivedeme k varu. Vypeckované třešně přidáme do vroucí šťávy, promícháme a necháme vychladnout. Poté vychladlou třešňovou náplň natřeme na jeden pás těsta.

  3. Šlehačku vyšleháme s práškovým a vanilkovým cukrem dotuha (podle potřeby použijeme ztužovač šlehačky). Připravenou šlehačku natřeme na třešňovou náplň a moučník dáme ztuhnout do lednice.

  4. Mezitím si připravíme druhou část těsta s polevou. Polevu připravíme tak, že smícháme moučkový cukr, citronovou šťávu a 2 lžíce kompotové šťávy dohladka. Touto polevou potřeme druhý plát těsta, který nakrájíme na čtverce.

  5. Moučník vytáhneme z lednice, na ztuhlou šlehačku poklademe čtverce těsta s polevou a dáme znovu do lednice.

  6. Holandské třešně krájíme na řezy a ihned podáváme.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!