Holandské třešně recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 1 balíček listové těsto náplň 2 lžíce solamyl 2 lžíce cukr moučka 1 sklenice třešňový kompot bez pecek náplň 1 500 ml šlehačka 2 lžíce cukr moučka 2 balíčky vanilkový cukr poleva 150 g cukr moučka 2 lžíce citronová šťáva 3 lžíce kompotová šťáva
Postup Holandské třešně recept
Postup přípravy receptu
-
Listové těsto vyválíme na pomoučeném vále na plát o velikosti 20x30 cm. Těsto přeložíme na plech, který jsme opláchli studenou vodou, a propícháme ho vidličkou. Těsto upečeme v předehřáté troubě dozlatova. Po upečení těsto rozřízneme nožem na dva pásy o šířce 10 cm.
Připravíme si třešňovou náplň. Třešňový kompot vlijeme do cedníku a šťávu z kompotu přelijeme do hrnce (část šťávy necháme stranou, budeme ji ještě potřebovat) a vaříme. V odložené šťávě rozmícháme dvě lžíce solamylu a dvě lžíce moučkového cukru. Tuto směs vlijeme do horké třešňové šťávy a za stálého míchání společně přivedeme k varu. Vypeckované třešně přidáme do vroucí šťávy, promícháme a necháme vychladnout. Poté vychladlou třešňovou náplň natřeme na jeden pás těsta.
Šlehačku vyšleháme s práškovým a vanilkovým cukrem dotuha (podle potřeby použijeme ztužovač šlehačky). Připravenou šlehačku natřeme na třešňovou náplň a moučník dáme ztuhnout do lednice.
Mezitím si připravíme druhou část těsta s polevou. Polevu připravíme tak, že smícháme moučkový cukr, citronovou šťávu a 2 lžíce kompotové šťávy dohladka. Touto polevou potřeme druhý plát těsta, který nakrájíme na čtverce.
Moučník vytáhneme z lednice, na ztuhlou šlehačku poklademe čtverce těsta s polevou a dáme znovu do lednice.
Holandské třešně krájíme na řezy a ihned podáváme.