Hovězí kližka na pravých hřibech dubových recept

Apetit Recepty hlavní chody

Suroviny na recept

3 stroužky česnek
sůl
2 ks cibule
600 g hovězí kližka
2 lžičky mletá sladká paprika
2 lžíce vepřové sádlo
1 lžička mletá pálivá paprika
1 hrst pravé hřiby dubové

Postup přípravy receptu

  1. Hovězí kližku omyjeme, osušíme a pokrájíme na kostky cca 4 x 4 cm. Pravé hřiby dubové namočíme na 30 minut do teplé vody. Cibuli očistíme a pokrájíme na jemno. Očištěný česnek pokrájíme na plátky

  2. Na rozehřátém domácím sádle orestujeme cibuli téměř do hněda, přihodíme česnek a necháme pěkně rozvonět, přisypeme obě mleté papriky a necháme za stálého míchání úplně rozpustit. Přilijeme malé množství horké vody a necháme vydusit na tuk

  3. Do tohoto základu vhodíme kostky kližky a opečeme z každé strany, podlijeme horkou vodou, přivedeme do varu a osolíme. Stáhneme plamen a pod pokličkou dusíme doměkka a podle potřeby podléváme vždy malým množstvím horké vody

  4. Když je maso poloměkké, asi v polovině vaření přidáme hřiby i s vodou z namočení a dusíme spolu, dokud není maso z kližky měkké, což trvá v průměru asi 120 minut v závislosti od věku zvířete, u mne bylo maso měkké dříve, již za 90 minut

  5. Hovězí kližku na pravých hřibech dubových servírujeme horkou s kynutým knedlíkem. Jde o jednoduché, pikantní, šťavnaté a voňavé jídlo, které se připraví z mála surovin a perfektně chutná.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!