Hovězí pečeně recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- 60 g slanina olej sůl vývar 1 ks žloutek 2 ks cibule 50 g karotka 2 lžíce kapary 1 lžička med mletý pepř sardelová pasta hotová jíška 1300 kg zadní hovězí (kýta)
Postup Hovězí pečeně
Postup přípravy receptu
-
Hovězí špalek očistíme a omyjeme. Slaninu nakrájíme na hranolky. Mrkev omyjeme, oškrábeme, a také nakrájíme na hranolky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Pro potírání masa si připravíme žloutek, který utřeme s medem. Kapary jemně nasekáme
Očištěný špalek zadního hovězího masa prošpikujeme slaninou a mrkví
Maso, ze všech stran zprudka opečeme na pánvi s olejem. Potom ho přendáme na pekáč a potřeme sardelovou pastou
Ve výpeku orestujeme cibuli, kterou i s olejem přidáme k masu. Za častého podlévání pečeme v troubě doměkka. Ke konci pečení zvýšíme teplotu a hovězí pečeni potíráme směsí žloutku s medem. Tím docílíme zlatavé barvy
Měkké hovězí maso vyjmeme a nakrájíme na plátky. Do vypečené šťávy přidáme pokrájené kapary a popřípadě šťávu zahustíme hotovou jíškou
Hovězí pečeni podáváme s bramborem a dušenými fazolkami.