Hrnečková bábovka s kokosem a čokoládou recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

1 špetka sůl
3 ks vejce
0,5 hrnků máslo
2 lžičky kakao
1 hrnek mléko
0,5 hrnků rozinky
1 ks citron
0,75 hrnků cukr moučka
1 balení vanilkový cukr
50 g hořká čokoláda
1 hrnek strouhaný kokos
2 hrnky polohrubá mouka
máslo na vymazání
polohrubá mouka na vysypání
2 lžičky soda bicarbona

Postup přípravy receptu

  1. Nastrouháme kůru z jednoho citronu. Půl hrnečku rozinek namočíme do teplé vody na 30 minut, potom scedíme a necháme odkapat od vody. Hořkou čokoládu nasekáme na malé kousky

  2. Do mísy nasypeme 2 hrnečky (1 hrneček - 250 ml) polohrubé mouky, špetku soli, 2 lžičky sody bicarbony, vanilkový cukr, 3/4 hrnečku cukru moučka, 1 hrneček nastrouhaného kokosu, nastrouhanou citronovou kůru, scezené napučené rozinky a všechno spolu dobře promícháme. Přidáme 3 rozšlehaná vejce, 1 hrneček studeného mléka, půl hrnečku rozpuštěného zchladlého másla a ještě jednou dobře promícháme

  3. Část těsta odebereme do menší mísy, přidáme 2 lžičky kakaa a posekanou čokoládu a spolu promícháme. Do bábovkové formy, kterou jsme vymazali máslem a vysypali moukou, dáme na spodek třetinu světlého těsta, na které rozetřeme tmavé těsto a znovu na tmavé těsto rozetřeme zbylé dvě třetiny světlého těsta

  4. Bábovku vložíme péct do trouby vyhřáté na 170 °C a pečeme asi 1 hodinu. Těsto odzkoušíme špejlí, pokud zůstane špejle po vpichu do těsta čistá, bábovka je správně upečená. Upečenou bábovku s kokosem a čokoládou vybereme z trouby, necháme ještě ve formě 10 minut odpočívat, potom bábovku vyklopíme na mřížku a necháme vychladnout

  5. Hrnečkovou bábovku s kokosem a čokoládou pokrájíme na porce a můžeme posypat přes husté síto cukrem moučka, není však potřeba, bábovka je dostatečně sladká. Bábovku servírujeme k dobré kávě anebo s horkým čajem. Bábovka má výbornou chuť kokosu a čokolády.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!