Hruškovo-jablečný závin recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- náplň 5 lžic cukr 130 g máslo 1 hrneček strouhanka 500 g jablko 2 lžíce rozinky 2 lžíce ořechy 1 lžíce mletá skořice 500 g hruška wiliams těsto 1 špetka sůl 1 lžíce vejce 1 lžička ocet 1 lžíce sádlo 250 g hladká mouka 0 hrnečků vlažná voda na ozdobu cukr moučka
Postup Hruškovo-jablečný závin recept
Postup přípravy receptu
-
Nejprve v míse rozšleháme celá vejce s vlažnou vodou, rozpuštěným sádlem, octem a solí. Po lžících přidáváme prosátou mouku a jakmile se těsto dobře spojí, přendáme ho na pomoučněný vál a zpracujeme kouli. Těsto nesmí lepit a musí být hladké.Těstovou kouli necháme alespoň 30 minut odpočinout na teplém místě.
Jablka a hrušky oloupeme, zbavíme jádřince a nakrájíme na tenké plátky, nebo kostičky. Hrušky s jablkem podusíme se skořicí a cukrem do změknutí.
Těsto rozdělíme na dvě části a každou rozválíme na tenkou placku. Těsta přendáme na pečicí papír, kterým si poté pomůžeme rolovat. Každé těsto pokapeme máslem a posypeme strouhankou. Naneseme na střed rozdělíme na ně hruškovou-jablečnou směs a posypeme strouhankou, rozinkami a nasekanými ořechy. Pomocí pečicího papíru záviny stočíme.
Hruškovo-jablečné záviny pečeme v troubě rozehřáté na 180 °C asi 40 minut. Občas potíráme záviny máslem. Poté necháme záviny vychladnout.
Hruškovo-jablečné záviny po vychladnutí poprášíme cukrem, nakrájíme na plátky a podáváme k teplému šálku voňavého čaje.