Hruškovo-jablečný závin recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

náplň
5 lžic cukr
130 g máslo
1 hrneček strouhanka
500 g jablko
2 lžíce rozinky
2 lžíce ořechy
1 lžíce mletá skořice
500 g hruška wiliams
těsto
1 špetka sůl
1 lžíce vejce
1 lžička ocet
1 lžíce sádlo
250 g hladká mouka
0 hrnečků vlažná voda
na ozdobu
cukr moučka

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve v míse rozšleháme celá vejce s vlažnou vodou, rozpuštěným sádlem, octem a solí. Po lžících přidáváme prosátou mouku a jakmile se těsto dobře spojí, přendáme ho na pomoučněný vál a zpracujeme kouli. Těsto nesmí lepit a musí být hladké.Těstovou kouli necháme alespoň 30 minut odpočinout na teplém místě.

  2. Jablka a hrušky oloupeme, zbavíme jádřince a nakrájíme na tenké plátky, nebo kostičky. Hrušky s jablkem podusíme se skořicí a cukrem do změknutí.

  3. Těsto rozdělíme na dvě části a každou rozválíme na tenkou placku. Těsta přendáme na pečicí papír, kterým si poté pomůžeme rolovat. Každé těsto pokapeme máslem a posypeme strouhankou. Naneseme na střed rozdělíme na ně hruškovou-jablečnou směs a posypeme strouhankou, rozinkami a nasekanými ořechy. Pomocí pečicího papíru záviny stočíme.

  4. Hruškovo-jablečné záviny pečeme v troubě rozehřáté na 180 °C asi 40 minut. Občas potíráme záviny máslem. Poté necháme záviny vychladnout.

  5. Hruškovo-jablečné záviny po vychladnutí poprášíme cukrem, nakrájíme na plátky a podáváme k teplému šálku voňavého čaje.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!