Husa s jablečnou nádivkou recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

5 kg husa
omáčka
5 stroužků česnek
2 špetky sůl
1 svazek petrželka
1 ks cibule
1 l voda
2 ks mrkev
2 tobolky kardamom
1 lžíce javorový sirup
1 lžíce celý bílý pepř
drůbky z husy
nádivka
1 lžička sůl
100 g strouhanka
1 ks cibule
1 ks mandarinka
150 g brusinky
2 špetky mletá skořice
2 špetky mletý zázvor
1 špetka mletý hřebíček
30 ml javorový sirup
125 g pekanové ořechy
500 g sušená jablka

Postup přípravy receptu

  1. Sušená jablka zalijeme studenou vodou a necháme přes noc nabobtnat. Scedíme je a spolu s brusinkami a strouhankou dáme do větší mísy. Přidáme nastrouhanou kůru a dužinu z mandarinky, zázvor, skořici a hřebíček. Do směsi vmícháme nakrájenou cibuli, nasekané pekanové nebo vlašské ořechy, sůl a javorový sirup. Vše důkladně promícháme.

  2. Z husy vyjmeme drůbky a odložíme je stranou, později z nich připravíme vývar na omáčku. Husu naplníme nádivkou a otvor sepneme ideálně kovovými jehlami, aby nádivka při pečení nevylézala ven.

  3. Troubu předehřejeme na 220 °C. Na dno trouby dáme plech na pečení a husu volně položíme na kovovou mřížku. Tím zabráníme tomu, že se husa nebude zbytečně koupat ve velkém množství tuku, který během pečení pustí. Nebo použijeme pekáč s mřížkou.

  4. Pekáč s husou uložíme do trouby a pečeme asi tři hodiny. Zhruba po každé hodině odebereme z pekáče do hrnku přebytečné sádlo.

  5. Zatímco se husa dopéká, připravíme si lehkou omáčku. Všechny přísady na omáčku dáme do hrnce, přivedeme k varu a na mírném ohni vaříme hodinu.

  6. Pak vývar ochutnáme, měl by mít výraznou chuť. Vyndáme z něj všechny přísady a přecedíme ho.

  7. Husu vyndáme z trouby a naporcujeme. Přelijeme ji trochou z vývaru a zbytek přendáme do omáčníku, který servírujeme spolu s husou.

  8. Husu s jablečnou nádivkou servírujeme s bramborovými nebo karlovarskými knedlíky nebo jen prostými pečenými brambory.

  9. Zdroj: iPrima.cz


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!