Italská ciabatta s olivami recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- těsto 2 lžičky sůl 20 g droždí 14 ks olivy 1 lžíce olivový olej 400 g hladká mouka 200 ml teplá voda na potření olivový olej
Postup Italská ciabatta s olivami recept
Postup přípravy receptu
-
Olivy nakrájíme na malé kousky. Do mísy prosejeme mouku, přidáme rozdrolené droždí, olivový olej, sůl a teplou vodu. Promícháme a na pomoučněném vále důkladně asi 10 minut a propracujeme. Těsto necháme na teplém místě přikryté kynout až do zdvojnásobení objemu (asi 1 hodinu). Pokud nemáme zaručeně čerstvé droždí, připravíme si nejprve z droždí, špetky cukru a vlažné vody kvásek.
Na vále těsto rozdělíme na dva díly, roztáhneme na placky (asi 30 × 15 cm) poklademe olivami (pokud nechceme, olivy vynecháme) a placky přeložíme, čímž vytvarujeme ciabatty. Připravené ciabatty potřeme olivovým olejem a necháme asi 20 minut na pečícím papíru na plechu kynout.
Ciabatty pečeme v předehřáté troubě asi 20 minut při teplotě 220 °C. Dobře upečená ciabatta musí, když na ni zaťukáme prstem, znít dutě. Upečené ciabatty necháme vychladnout na mřížce, aby nenavlhly.
Italskou ciabattu s olivami podáváme podle chuti samotnou nebo jako přílohu k různým pokrmům.