Jablečný závin po našem recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

1 špetka sůl
1 ks vejce
1 lžička ocet
1 lžíce ztužený tuk
350 g hladká mouka
130 ml vlažná voda
náplň
cukr
máslo
2 šálky strouhanka
1 kg jablko
mletá skořice
na potření
1 ks vejce

Postup přípravy receptu

  1. Mouku osolíme, rozdrobíme s tukem a zaděláme vodou, v níž jsme rozšlehali vejce a ocet. Těsto zpracováváme nejdříve nožem. Když se přísady spojí, vypracujeme rukama hladké a nelepivé těsto. Těsto přikryjeme nahřátým kastrůlkem a necháme půl hodiny odpočívat.

  2. Mezitím si připravíme jablka. Oloupeme je, nakrájíme na plátky nebo nahrubo nastrouháme. Strouhanku osmažíme na másle dočervena.

  3. Těsto rozdělíme na poloviny a nejprve válečkem vyválíme placku, kterou pak rukama vytahujeme, aby byla tenká jako papír. Těsto posypeme částí strouhanky, pokryjeme jablky, osladíme a okořeníme, přidáme ještě strouhanku a svineme do závinu. Stejně utvoříme i druhý závin. Jablečné záviny po našem položíme na pomaštěný plech, potřeme rozšlehaným vejcem a upečeme v předehřáté troubě dozlatova.

  4. Jablečný závin po našem necháme vychladnout, podle chuti ocukrujeme a můžeme podávat.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!