Jablkové šátečky recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

náplň
3 lžíce strouhanka
3 ks jablko
1 hrst rozinky
1 hrst vlašské ořechy
1 balíček skořicový cukr
těsto
5 lžic voda
250 g hladká mouka
120 g tuk na pečení
podle potřeby
cukr moučka
hladká mouka

Postup přípravy receptu

  1. Jako první si připravíme těsto na šátečky. Pokud máte doma listové, můžete použít i to, ale tohle domácí těsto je jednoduché a jeho příprava trvá maximálně 10 minut.

  2. Těsto si připravíme z tuku na pečení nebo másla, hladké mouky a 5 lžic vlažné vody. Kdo chce, může si těsto dochutit podle sebe. Přísady dobře promícháme. Doporučuji tuk nebo máslo nakrájet na plátky, aby se tuk lépe zapracovával do těsta. Zabalíme těsto do folie, ale můžeme nechat i nezabalené, a vložíme ho do chladničky, kde ho necháme odležet asi 30 minut.

  3. Dále pokračujeme náplní. Za náplň jsme si zvolili jablka, ale recept lze použít i pro slanou verzi či jiný druh ovoce. Smícháme oloupaná a nastrouhaná jablka, nasekané ořechy, rozinky, skořicový cukr a strouhanku. Pokud je směs málo sladká, osladíme podle sebe.

  4. Po 30 minutách vytáhneme těsto a rozkrojíme si ho na dvě části. S první budeme pracovat, druhou necháme ještě na nějaký čas v chladničce. Posypeme si vál hladkou moukou, těsto vyválíme do čtverce a pomocí nože si těsto rozdělíme na trojúhelníky - velikost podle libosti. Trojúhelníky pak budeme plnit náplní, ale upozorňuji, že budeme chtít šátečky zabalit, měli bychom dát náplně méně, aby se nám to lépe zabalilo. To se samé uděláme s druhou částí těsta.

  5. Nakonec vložíme šátečky na pečící papír, potřeme rozšlehaným vejcem a nahoru můžeme položit na ozdobu rozinku nebo ořech. Vložíme plech s šátečky do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme asi 15 minut.

  6. Jablkové šátečky necháme vychladnout a podáváme je lehce pocukrované ke kávě nebo čaji.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!