Jablkovo-makový štrúdl s opraženými ořechy recept

Apetit Recepty moučníky

Suroviny na recept

30 g máslo
2 lžíce rum
60 ml rum
1 ks žloutek
50 ml mléko
750 g jablko
2 lžíce voda
1 ks citron
cukr moučka
50 g cukr krystal
50 g cukr krystal
1 lžička mletá skořice
1 špetka mletá skořice
1 balení vanilkový cukr
1 balení vanilkový cukr
50 g vlašské ořechy
120 g mletý mák
1 ks štrúdlové těsto

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve připravíme náplň. Vlašské ořechy posekané na hrubo opražíme na sucho na rozpálené pánvi a necháme úplně vychladnout. Do menšího hrnce nasypeme mletý mák, zalijeme horkým mlékem, promícháme a necháme 30 minut odpočívat, aby se mléko dobře vsáklo a mák nabobtnal

  2. K máku přidáme rum, cukr krystal, na hrot nože mleté skořice, vanilkový cukr, vaječný žloutek, spolu dobře promícháme a makovou náplň máme hotovou. Pokud je náplň velmi hustá, přidáme ještě 1 až 2 polévkové lžíce studené vody, aby byla dobře roztíratelná. Kyselejší jablka (nejlépe Granny Smith) zbavíme stopky, omyjeme, osušíme, pokrájíme na čtvrtiny, oloupeme, zbavíme jádřince, pokrájíme je na malé kousky a dáme do mísy

  3. V tomto štrúdlu nejlépe chutnají malé kousky jablek a ne kaše z nastrouhaných jablek. Jablka pokapeme citronovou šťávou, aby nezhnědla. Přidáme cukr, vanilkový cukr, mletou skořici a promícháme. Na závěr vmícháme opražené vychladlé vlašské ořechy a znovu promícháme, takto máme hotovou i jablečnou náplň

  4. Připravíme si domácí štrúdlové těsto anebo koupíme kvalitní ručně tahané štrúdlové těsto. Štrúdlové těsto vytáhneme rukama potřenými vlažným máslem do tenka. Hrubší okraje odřežeme a těsto potřeme rozpuštěným vlažným máslem tak, že po obvodu vynecháme asi 4 cm volný pás a poklademe náplní. Nejprve rovnoměrně rozetřeme makovou náplň, na kterou dáme připravenou jablkovou náplň. Maková náplň výborně pohltí vlhkost jablek

  5. Štrúdlové těsto z obou kratších stran přehneme nad náplň, aby během pečení náplň nevytekla. Potom od širší strany štrúdlu srolujeme tak, aby spoj těsta byl naspodu štrúdlu. Naplněný štrúdl opatrně přeneseme na plech vystlaný teflonovou folií a povrch potřeme rozpuštěným máslem

  6. Štrúdl dáme péct do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme dorůžova, což trvá asi 20 až 25 minut. Upečený štrúdl vybereme z trouby, necháme vychladnout a pokrájíme na porce asi 4 cm široké

  7. Jablkovo-makový štrúdl s opraženými ořechy posypeme cukrem moučka a servírujeme k dobré kávě nebo horkému čaji.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!