Jablkový koláč pod peřinou recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- cukr na posypání těsto 1 ks žloutek 120 g tuk 60 g cukr moučka 200 g hladká mouka náplň 1 1 ks žloutek 800 g jablko 100 g cukr krupice 60 g piškoty 1 balíček vanilkový cukr podle potřeby mouka náplň 2 2 ks bílek 100 g cukr moučka náplň meruňková marmeláda
Postup Jablkový koláč pod peřinou recept
Postup přípravy receptu
-
Na vál prosejeme mouku. Přidáme nakrájený tuk a promneme. Přidáme cukr, žloutek a rychle zpracujeme těsto.
Z těsta rozválíme kolo a vložíme do koláčové formy. Dno propícháme vidličkou a těsto necháme 1/2 hodiny v chladu odpočinout. Pak plát předpečeme v dobře vyhřáté troubě, až zezlátne.
Na náplň oloupeme jablka, nakrájíme na kousky, podlijeme dvěma lžícemi vody, přidáme cukr a dusíme skoro na kaši. Pak mícháme do vychladnutí. Do jablek přimícháme žloutek, rozdrcené piškoty a vanilkový cukr. Na sněhovou peřinu ušleháme ze dvou bílků hustý sníh s cukrem.
Upečený plát potřeme meruňkovou marmeládou, dáme náplň, vrstvu sněhu a v mírně rozehřáté troubě dopečeme jablkový koláč pod peřinou dozlatova.
Jablkový koláč pod peřinou ocukrujeme, nakrájíme a podáváme.