Jehněčí plněné kuskusem recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

2 lžíce máslo
600 g jehněčí hrudí
na potření
4 stroužky česnek
sůl
1 lžíce máslo
1 ks cibule
0.5 lžičky šafrán
0.5 lžičky zázvor
náplň
1 lžíce olej
sůl
0.5 lžičky skořice
100 g rozinky
200 ml voda
100 g mandle
0.5 lžičky cukr krupice
300 g kuskus
0.5 lžičky mletá sladká paprika
omáčka
sůl
voda
hladká mouka

Postup přípravy receptu

  1. Do masa vyřízneme otvor a vytvoříme tím kapsu. Česnek i cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Přidáme máslo, sůl, zázvor i šafrán a dobře promícháme. Maso na povrchu i zevnitř potřeme 2/3 připravené směsi a necháme 15 minut rozležet.

  2. Rozinky namočíme do vody. Do osolené vody nalijeme olej a přivedeme ji k varu. Vsypeme kuskus a na malém plameni uvaříme doměkka. Přimícháme rozinky, nadrobno nakrájené mandle, skořici, cukr i papriku.

  3. Jehněčí kapsu naplníme kuskusovou nádivkou a otvor zašijeme. Rozehřejeme máslo a maso ze všech stran opečeme. Přidáme zbylou cibulovou směs, podlijeme vodou a v předehřáté troubě pečeme 2 - 2,5 hodiny na 175 °C do změknutí. Během pečení maso přeléváme výpekem, případně doplníme vodu.

  4. Měkké maso vyndáme a šťávu vydusíme na tuk. Zaprášíme moukou podle potřeby, podle chuti osolíme, zalijeme vodou a provaříme. Omáčku můžeme přecedit. Z masa odstraníme nit a nakrájíme na plátky.

  5. Na talíři přelijeme jehněčí plněné kuskusem omáčkou a ozdobíme čerstvou zeleninou. Vhodnou přílohou je arabský chléb.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!