Jehněčí plněné kuskusem recept
Apetit ReceptySuroviny na recept
- 2 lžíce máslo 600 g jehněčí hrudí na potření 4 stroužky česnek sůl 1 lžíce máslo 1 ks cibule 0.5 lžičky šafrán 0.5 lžičky zázvor náplň 1 lžíce olej sůl 0.5 lžičky skořice 100 g rozinky 200 ml voda 100 g mandle 0.5 lžičky cukr krupice 300 g kuskus 0.5 lžičky mletá sladká paprika omáčka sůl voda hladká mouka
Postup Jehněčí plněné kuskusem recept
Postup přípravy receptu
-
Do masa vyřízneme otvor a vytvoříme tím kapsu. Česnek i cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Přidáme máslo, sůl, zázvor i šafrán a dobře promícháme. Maso na povrchu i zevnitř potřeme 2/3 připravené směsi a necháme 15 minut rozležet.
Rozinky namočíme do vody. Do osolené vody nalijeme olej a přivedeme ji k varu. Vsypeme kuskus a na malém plameni uvaříme doměkka. Přimícháme rozinky, nadrobno nakrájené mandle, skořici, cukr i papriku.
Jehněčí kapsu naplníme kuskusovou nádivkou a otvor zašijeme. Rozehřejeme máslo a maso ze všech stran opečeme. Přidáme zbylou cibulovou směs, podlijeme vodou a v předehřáté troubě pečeme 2 - 2,5 hodiny na 175 °C do změknutí. Během pečení maso přeléváme výpekem, případně doplníme vodu.
Měkké maso vyndáme a šťávu vydusíme na tuk. Zaprášíme moukou podle potřeby, podle chuti osolíme, zalijeme vodou a provaříme. Omáčku můžeme přecedit. Z masa odstraníme nit a nakrájíme na plátky.
Na talíři přelijeme jehněčí plněné kuskusem omáčkou a ozdobíme čerstvou zeleninou. Vhodnou přílohou je arabský chléb.