Sváteční jehněčí s nádivkou recept
Apetit Recepty hlavní chodySuroviny na recept
- česnek česnek sůl vejce mléko majoránka cibule ředkvičky petržel kopřivy olivový olej petrželová nať uzené mletý černý pepř 3,5 kg jehněčí maso čerstvý rozmarýn včerejší houska
Postup Sváteční jehněčí s nádivkou
Postup přípravy receptu
-
Den předem si naložíme jehněčí maso (jehněčí nohu s kostí). Celou nohu prošpikujeme česnekem. Rozmarýn, petržel a 5 stroužků česneku rozmixujeme s olivovým olejem, přidáme pepř a sůl a celou nohu potřeme marinádou. Každých 6 - 8 hodin nohu obracíme a potíráme marinádou. V noci si kvůli tomu nemusíte nařizovat budík
Jehněčí vytáhneme z lednice 1 hodinu před pečením a necháme ho při pokojové teplotě. Poté maso dáme do pekáče spolu se zeleninou. Pokud je to baby zelenina, necháme v celku. Pokud ne, nakrájíme na větší kusy a necháme přiklopené péct přibližně 3 - 3,5 hodiny na 160 °C. Asi 10 minut před koncem pečeme jehněčí odklopené. Před servírováním necháme maso 15 minut odpočinout
Na nádivku nakrájíme včerejší housku na kostičky a namočíme v mléce. Přidáme vejce, sůl, pepř, česnek, majoránku, pokrájené kopřivy a uzené. Přidáváme všeho podle chuti a potřeby. Vše smícháme a směs dáme péct na 15 - 20 minut péct
Sváteční jehněčí podáváme s upečenou nádivkou a bramborovou přílohou podle chuti.