Sváteční štrúdl recept
Apetit Recepty moučníkySuroviny na recept
- cukr 2 lžíce máslo rum 8 ks jablko 4 lžíce cukr krupice 1 balíček listové těsto hladká mouka 4 hrstě jemná strouhanka 1 balíček skořicový cukr 1 hrst sušené brusinky
Postup Sváteční štrúdl
Postup přípravy receptu
-
Brusinky si den předem naložíme do rumu, pokud nestihneme, stačí tak na 2 hodiny. Před použitím je necháme okapat
Strouhanku opražíme nasucho, přidáme oba druhy cukru, promícháme a necháme vychladnout. Jablka rozčtvrtíme a vyřízneme jádřince
Listové těsto si rozdělíme na poloviny. První část těsta rozválíme na mírně pomoučněném vále na tenkou placku (pokud možno do obdélníku), posypeme polovinou pražené strouhanky a nastrouháme polovinu jablek tak, aby zůstala pouze slupka. Na jablka nasypeme polovinu brusinek, těsto svineme a okraje opatrně, ale důkladně zahneme dospod. Štrúdl přeneseme na plech (dávám i pod štrúdl pečící papír) a povrch lehce potřeme rozpuštěným máslem. Stejně postupujeme i s druhou polovinou těsta
Sváteční štrúdl vložíme do mírně předehřáté trouby a pečeme na 180 °C do zezlátnutí. Ještě teplý štrúdl posypeme cukrem (dle chuti vanilkovým, skořicovým či moučkovým). Sváteční štrúdl krájíme, až úplně vychladne.