Jesenické perníčky recept
Apetit Recepty cukrovíSuroviny na recept
- 4 ks vejce 5 lžic máslo 1 ks bílek 8 lžic med 300 g cukr krupice 200 g cukr moučka 600 g hladká mouka 0,5 ks citronová kůra 1 lžíce citronová šťáva 1 balíček prášek do perníku 1 lžička jedlá soda 1 lžička směs koření do perníků
Postup Jesenické perníčky
Postup přípravy receptu
-
Nastrouhanou citronovou nebo pomerančovou kůru z poloviny plodu, celá vejce, cukr, lžičku jedlé sody, 5 lžic rozpuštěného másla, prášek do perníku a lžička směsi koření (ze všeho špetku jen skořice a hřebíčku 2 - 3 špetky). Vše třeme 15 minut, potom do směsi vmícháme 8 lžic rozpuštěného medu a hladké mouky. Vypracujeme hutné těsto jako na cukroví
Těsto zabalíme do mikroténového sáčku nebo potravinářské folie a minimálně na 24 hodin ho dáme odležet do chladničky - můžeme ho tam nechat až 14 dnů. Do doby přípravy nepočítáme odležení v chladničce
Těsto rozválíme na 4 - 5 mm silný plát a vypichujeme z něj formičkami tvary nebo je vykrajujeme podle šablony. Perníčky klademe na plech vyložený pečícím papírem a potřeme rozšlehaným vejcem
Perníčky upečeme v předehřáté troubě. Vychladlé perníčky zdobíme pomocí malých papírových kornoutků, kterým nepatrně ustřihneme špičku, abychom mohli tence malovat nebo psát. Na zdobící hmotu za studena ušleháme do husté konzistence 1 bílek, lžíci citronové šťávy nebo octu a prosátého cukru moučku. Polevu můžeme obarvit pár kapkami potravinářského barviva nebo použijeme pouze bílou hmotu
Jesenické perníčky podáváme jako jemné cukroví na sváteční stůl.