Jihočeské zelníky recept

Apetit Recepty

Suroviny na recept

2 lžičky sůl
2 ks vejce
1 špetka kmín
2 lžíce sádlo
200 g škvarky
500 g hladká mouka
500 g kysané zelí

Postup přípravy receptu

  1. Na vál nasypeme mouku a uděláme v ní důlek. Nakrájíme škvarky na malé kousky a na pánvi je ohřejeme, až pustí tuk. Potom škvarky nalijeme i s tukem do důlku. Přidáme vejce, okapané a překrájené kysané zelí a sádlo. Osolíme, přidáme kmín a zpracujeme vláčné těsto.

  2. Z těsta vytvoříme placky o průměru 10 cm a tloušťce do 1 cm, ne silnější.

  3. Pečeme v dobře rozehřáté troubě na suchém plechu do červena po obou stranách. Je třeba zelníky po upečení jedné strany otočit.

  4. Jihočeské zelníky podáváme jako hlavní chod nejlépe s bílou kávou nebo s bramborovou polévkou.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!